Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Gołąbki z ryżem, cebulą i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki, które często goszczą na moim stole.Szynkę można z powodzeniem zastąpić mielonym mięsem albo do farszu wrzucić pieczarki :) Polecam

Gołąbki z ryżem, cebulą i szynką

Składniki:

Gołąbki z ryżem, cebulą i szynką

 

  • 10 liści białej kapusty,
  • szklanka ryżu,
  • 20 dag szynki,
  • 3 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka Vegety,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem, cebulą i szynką
W dużym garnku zagotowuję wodę, wrzucam liście kapusty i przykrywam pokrywką. Gotuję 5 minut, zdejmuję z ognia i zabieram się za przygotowywanie farszu. Drobno posiekaną cebulę i czosnek należy zeszklić na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Ugotowany ryż dodać na patelnię, przesmażyć z cebulą,czosnkiem i szynką; przyprawić vegetą, majerankiem i pieprzem. Z garnka wyjmujemy kolejno liść kapusty, na środek dajemy łyżkę farszu i zawijamy tak, by farsz nie wychodził bokami. Spód dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które ochronią nasze gołąbki przed przywieraniem. Na liściach układamy ciasno przygotowane gołąbki, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Te gołąbki są pyszne z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Podane z ziemniakami nadają się na pyszny obiad :)