Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki z ryżem i kabanosami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gołąbki z kabanosami - sposób na smaczny obiad dla rodziny

Gołąbki z ryżem i kabanosami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z ryżem i kabanosami

 

  • 6 liści z kapusty białej (plus 2 - 3 liście na wyłożenia garnka)
  • 2 woreczki ryżu białego
  • 6 kabanosów
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • magi

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i kabanosami
Liście z kapusty oparzamy, odcinamy łyko. Ryz gotujemy razem s kostką rosołową. Cebulkę drobno siekamy. Kabanosy kroimy w krążki. Na patelni podsmażamy kabanosy, kiedy wytopi się tłuszczyk dodajemy cebulę i wszytko razem smażymy. Dodajemy ugotowany ryz i doprawiamy do smaku solą pieprzem i magi. Gotowy farsz zasmażamy przez około 1-2 minuty (możemy podlać wodą jeżeli będzie przywierał) Tak przygotowany farsz zawijamy w liście. Do garnka wlewamy 2 - 3 łyżki oliwy, wykładamy dno garnka kapustą. Układamy gołąbki, zalewamy około 1 l wody, posypujemy solą i skrapiamy magi. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 - 70 minut. Smacznego
Gołąbki z ryżem i kabanosami
Pokrojone kabanosy podsmażamy razem z cebulką na złoty kolor
Gołąbki z ryżem i kabanosami
Dodajemy ugotowany ryz i przyprawiamy farsz do smaku
Gołąbki z ryżem i kabanosami
Układamy w garnku wyłożonym kapustą - zalewamy wodą
Gołąbki z ryżem i kabanosami
Gotowe do podania, aromatyczne i mięciutkie gołąbki

Tagi:

ryż gołąbki