anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Gołąbki z ryżem i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gołąbki z mięsem i ryżem są bardzo sycące i smaczne, polecam podawać je z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Gołąbki z ryżem i mięsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z ryżem i mięsem

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g ryżu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 średniej wielkości kapusta

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i mięsem
Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki . Smalec rozgrzać i wrzuć na niego mięso, dodać pokrojoną cebulę i dusić do miękkości. Ostudzić i zmielić. Ryż ugotować na wodzie z kostką rosołową i wystudzić. Ryż połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać dokładnie. Kapustę gotować na parze, odkroić listki . W liście kapusty zawijać mięso z ryżem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dusić około 20 minut pod przykryciem. 
Gołąbki z ryżem i mięsem
kapustę można również obgotować listki należy wystudzić
Gołąbki z ryżem i mięsem
mięso bardzo dokładnie wymieszać z ryżem