Strona główna Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki « poprzedni | następny »
ania2117

Kuchcik
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1
Gołąbki z ryżem i mięsem
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Przy gotowaniu kapusty należy pamiętać żeby osolić wodę i oczywiście nie rozgotować główki za bardzo ;)


trudność: łatwe
czas:

Gołąbki z ryżem i mięsem - SKŁADNIKI:

  • Gołąbki
  • 1 duża kapusta
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego/wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz / ulubione przyprawy
  • SOS
  • 1 litr wody
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka rosołowa
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku

Gołąbki z ryżem i mięsem - PRZYGOTOWANIE:

Sos Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, mąką i przeciśniętym lub posiekanym czosnkiem. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając - zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekany koperek. (Jeśli będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru). Gołąbki Na samym początku należy zagotować kapustę i ryż, mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Namoczyć bułkę w wodzie. Do mięsa dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę i wbić jajo - wymieszać. Ugotowany ryż przełożyć do mięsnej masy i dodać jeszcze posiekany czosnek wraz z solą i innymi przyprawami, to wszystko razem wymieszać i zmielić w maszynce. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na około godzinę.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki z ryżem i mięsem (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka

2009-07-12 20:24
Bardzo dobrze jest miec takie urzadzenie jak szybkowar, golabki dobrze i szybko sie w nim gotuja, polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2009-07-12 23:37
Golabki to jedno z wielu dan,ktore bardzo lubie,tylko ja robie mieszane czyli ryz i kasza gryczana,ale z samym ryzem tez bym nie pogardzila:))Piateczka:)
Skomentuj
Oceń:
0
oszude

oszude

2013-02-11 14:03
Oj tak to najszybciej znikające danie w naszych kuchniach. Choc ja lubie jak jest przewaga ryżu niż mięsa, ale zjem każde bo tak je lubie. Najbardziej to takie podsmażane na margarynie na następny dzień po gotowaniu.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Gołąbki inaczej Gołąbki z ryżem i mięsem Gołąbki z ryżem
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami Gołąbki w sosie pomidorowym Gołąbki na maśle
Gołąbki bez zawijania - pieczone Gołąbki z mięsem i kaszą Gołąbki z kaszą gryczaną Eli
Gołąbkowe kotleciki z patelni Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej Gołąbki z siemieniem lnianym kaszą ryżem i mięsem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane