Strona główna Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki « poprzedni | następny »
ania2117 - Przepis na: Gołąbki z ryżem i mięsem offline

Kuchcik
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gołąbki z ryżem i mięsem
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Przy gotowaniu kapusty należy pamiętać żeby osolić wodę i oczywiście nie rozgotować główki za bardzo ;)


trudność: łatwe
czas:

Gołąbki z ryżem i mięsem - SKŁADNIKI:

  • Gołąbki
  • 1 duża kapusta
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego/wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz / ulubione przyprawy
  • SOS
  • 1 litr wody
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka rosołowa
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku

Gołąbki z ryżem i mięsem - PRZYGOTOWANIE:

Sos Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, mąką i przeciśniętym lub posiekanym czosnkiem. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając - zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekany koperek. (Jeśli będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru). Gołąbki Na samym początku należy zagotować kapustę i ryż, mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Namoczyć bułkę w wodzie. Do mięsa dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę i wbić jajo - wymieszać. Ugotowany ryż przełożyć do mięsnej masy i dodać jeszcze posiekany czosnek wraz z solą i innymi przyprawami, to wszystko razem wymieszać i zmielić w maszynce. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na około godzinę.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki z ryżem i mięsem (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2009-07-12 20:24
Bardzo dobrze jest miec takie urzadzenie jak szybkowar, golabki dobrze i szybko sie w nim gotuja, polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-07-12 23:37
Golabki to jedno z wielu dan,ktore bardzo lubie,tylko ja robie mieszane czyli ryz i kasza gryczana,ale z samym ryzem tez bym nie pogardzila:))Piateczka:)
Skomentuj
Oceń:
0
oszude

oszude
offline

2013-02-11 14:03
Oj tak to najszybciej znikające danie w naszych kuchniach. Choc ja lubie jak jest przewaga ryżu niż mięsa, ale zjem każde bo tak je lubie. Najbardziej to takie podsmażane na margarynie na następny dzień po gotowaniu.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Kasza jaglana w botwince
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym Gołąbki w sosie pieczarkowym Pieczone gołąbki w młodej kapuście
Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze  Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Botwinczaki - gołąbki w botwince Gołąbki dla leniwych Nietradycyjne gołąbki

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane