WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki dla wegetarian. Z nadzieniem z ryżu i pieczarek. Najlepsze z ziemniakami i sosem pomidorowym.

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Składniki:

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

 

  • 1 główka kapusty
  • 2 torebki ryżu
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki oleju
  • ok 2 l bulionu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i pieczarkami
Z kapusty usuwamy głąb i po zaparzeniu w garnku, zdejmujemy stopniowo liście. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę, oczyszczone pieczarki i podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do ryżu, w miarę potrzeb doprawiamy do smaku i wbijamy 1-2 jajka. Dokładnie mieszamy i nadziewamy liście, dokładnie je zwijając.

Układamy w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 30 min pod przykryciem, aż liście odpowiednio zmiękną.

Do bulionu można też dodać koncentrat pomidorowy i zasmażkę, by powstał sos pomidorowy.