WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajny przepis na gołąbki w postnym wydaniu. U mojej babci podawane kiedyś na Wigilię, teraz też czasem w trakcie postu.

Gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami

Składniki:

Gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami

 

  • 1 duża włoska kapusta
  • 1 szkl ryżu
  • 1,5 szkl wody
  • 2 garści suszonych grzybów, ugotowanych w 3 szkl wody
  • 2 cebule
  • 0,5 szkl oleju
  • sól i pieprz
  • bulion warzywny

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami
Ryż zalewamy wodą w garnku, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Grzyby suszone odmoczone gotujemy przez kilkanaście minut i odcedzamy. Wywar zostawiamy.

Grzyby kroimy drobno i przesmażamy z cebulką pokrojoną w kostkę na oleju, dodajemy do ryżu. doprawiamy solą i pieprzem. Liście włoskiej kapusty sparzamy wodą.

Faszerujemy ryżem z grzybami, zawijamy i układamy w naczyniu. Zalewamy grzybowym wywarem, uzupełniając w miarę potrzeb bulionem warzywnym, lekko doprawiamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. 

Tagi:

kapusta