Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Gołąbki z sosem 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smaczne gołąbki z sosem..

Gołąbki z sosem 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z sosem 2

 

  • 1 główka kapusty
  • woda
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos:
  • 2 szklanki wody
  • 2 marchewki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka śmietany
  • natka koperku i pietruszki
  • Dodatkowo:
  • wywar z rosołu

Sposób przygotowania:

Gołąbki z sosem 2
Kapustę umyć. Zdjąć wierzchnie liście. Wykroić głąb z kapusty. Do garnka wlać wodę i zagotować. Włożyć główkę kapusty. Podgotować aż liście będą miękkie i zaczną odchodzić. Zdejmować listki.Cebule i czosnek obrać i opłukać. Pokroić w kosteczkę. Zeszklić na oleju. Dodać do mięsa mielonego. Przyprawić solą, pieprzem. Wsypać mąkę i bułkę tartą. Wbić jajko i wymieszać masę mięsną. Przygotować liść z kapusty, ułożyć porcje mięsa i zwinąć. Pozostałe liście wyłożyć na blaszce. Ułożyć gołąbki i podlać lekko rosołem. Przykryć kolejnymi listkami gołąbki aby nie przypaliły się. Piec w piekarniku ok godziny. Gdy zaczną się rumienić gołąbki odwrócić. Odlać wywar. Sos: Marchewkę umyć i obrać. Potarkować na tarce. Wodę zagotować z kostką rosołową. Wsypać marchewkę i podgotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozrobić koncentrat pomidorowy z płynem i przelać do sosu. Zagęścić mąką. Dodać śmietanę i wymieszać. Gołąbki polać sosem i posypać natką pietruszki i koperkiem.
Gołąbki z sosem 2
Z kapusty odkroić głąb i włozyc do wody..
Gołąbki z sosem 2
Mięso mielone nalezy połączyc z przyprawami.
Gołąbki z sosem 2
Porcje miesa mielonego wyłozyc na liscie i zwinąć
Gołąbki z sosem 2
Nastepnie zwiniete gołąbki ułożyc na blaszce i upiec