Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Gołąbki z włoskiej kapusty 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki w kapuście włoskiej są dużo delikatniejsze.

Gołąbki z włoskiej kapusty 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z włoskiej kapusty 3

 

  • 0,5 kg mielone łopatki wieprzowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu ugotowanego al dente
  • jajko
  • sól pieprz do smaku
  • łyżka majeranku
  • łyżka manny
  • słoik sosu pomidorowego ( własnej roboty)
  • 2 łyżki smażonej cebuli
  • 3 litry gorącej wody

Sposób przygotowania:

Gołąbki z włoskiej kapusty 3
Do świeżo zmielonego mięsa dodajemy ryż, ścieramy na tarce cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy majerankiem ( roztartym w dłoniach) solą i grubo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy, powinno być lekko pikantne. Ponieważ ryż przejmie na siebie część przypraw. Dodajemy jajko, mannę i dokładnie mieszamy. Z kapusty ściągamy delikatnie liście ścinamy grube żyły i zanurzamy na chwilę we wrzątku. Takie liście zmiękną i będą bardziej podatne na obróbkę. Na każdym takim liściu nakładamy porcję farszu, składamy boki do środka i zawijamy gołąbki. W naczyniu o grubym dnie podgrzewamy 0,5 szklanki wody i układamy warstwę gołąbków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 min. Po tym czasie zalewamy je sosem pomidorowym, dorzucamy smażoną cebulę. Gotujemy 5 min i doprawiamy ostatecznie.
Gołąbki z włoskiej kapusty 3
Mięso i ryż wyrabiamy na jednolitą masę.
Gołąbki z włoskiej kapusty 3
Z kapusty ściągamy liście, uważając aby ich nie uszkodzić.
Gołąbki z włoskiej kapusty 3
Na każdym liściu układamy porcję farszu.
Gołąbki z włoskiej kapusty 3
A naczyniu o grubym dnie układamy gołąbki i dusimy.