Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Gołąbki z włoskiej kapusty z rozmarynowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Klasyczne gołąbki, część w włoskiej kapuście, a część w zwykłej. o tego tradycyjny sos pomidorowy z rozmarynem.

Gołąbki z włoskiej kapusty z rozmarynowym sosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki z włoskiej kapusty z rozmarynowym sosem

 

  • Gołąbki:
  • kapusta włoska + kapusta biała
  • 1 kg wieprzowego mięsa
  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 3 cebule
  • 2-3 jajka
  • przyprawy

 

  • SOS:
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 szklanki wody
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • świeży rozmaryn
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Gołąbki z włoskiej kapusty z rozmarynowym sosem
Z kapust wycinamy głąby, wrzucamy do wrzącej wody i potem co trochę wyciągamy kolejne wierzchnie liście, by były elastyczne, dobre do zwijania. Po ostudzeniu odkrawamy jeszcze te grubsze części łodyg liści. Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż i kaszę, pokrojoną w kostkę cebule, jajka oraz sól, pieprz jarzynkę do smaku - dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na brzeg liści kapusty i zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ściśle ułożone gołąbki posypujemy Kucharkiem i zalewamy wodą, przykrywamy i pieczemy ok 80 minut. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostkę rosołową i czekamy aż się zagotuje. Następnie wrzucamy kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Gorące gołąbki polewamy sosem i jemy.
Gołąbki z włoskiej kapusty z rozmarynowym sosem
na zdjęciu przygotowany farsz do gołąbków
Gołąbki z włoskiej kapusty z rozmarynowym sosem
farsz nakładamy na brzeg liścia i zwijamy.
Gołąbki z włoskiej kapusty z rozmarynowym sosem
Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego