alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Gołąbki z zieloną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię gołąbki i to nie tylko te z tradycyjnym farszem mięsnym. Dziś proponuję wegetariańskie z zieloną soczewicą i pieczarkami.

Gołąbki z zieloną soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z zieloną soczewicą

 

  • 1 główka kapusty
  • 30 dag pieczarek
  • 1 szkl soczewicy
  • olej do smażenia
  • 200 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 3 lyżki masła
  • 2 lyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki z zieloną soczewicą
Kapustę umyć, włożyć do garnka z gorącą wodą i na małym ogniu zaparzać ją stopniowo zdejmując liście. Środek kapusty, który pozostanie poszatkować i przełożyć do garnka, w którym będziemy przygotowywać farsz. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i pieczarki ,podsmażyć. Ryż dobrze wypłukać i ugotować na sypko. Soczewicę opłukać i ugotować. Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy i wymieszać. Na ostudzone liście kapusty nakładać porcje farszu i zawijać gołąbki. W rondlu roztopić masło, dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą lub bulionem (najlepiej warzywnym). Układać warstwami gołąbki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Podawać z powstałym sosem. Smacznego :) 
Gołąbki z zieloną soczewicą
W garnku połączyć poszatkowaną kapustę, soczewicę, ryż, pieczarki i przyprawy
Gołąbki z zieloną soczewicą
Na liście kapusty nakładać porcję farszu i zawijać gołąbki