iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

SUPERPRZEPIS

Gołąbki z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Gołąbki z ziemniakami i kaszą, to danie którym gościła nas babcia i zawsze wszystkim bardzo smakowały, kiedy ja stawiam je na stole to moja rodzina też się nimi zajada.

Gołąbki z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z ziemniakami

 

dodatkowo:

  • 1 główka niezbyt duża białej kapusty
  • 4 dag pieczarek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 10 dag zimnego masła
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ziemniakami

ETAP 1:

Gołąbki z ziemniakami
Drobno starte ziemniaki odsączyć z płynu.

Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane i przełożyć na sitko, aby ściekł z nich płyn.

ETAP 2:

Gołąbki z ziemniakami
Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszać.

Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, wsypać surowa kaszę i wbić jajka, cebulę drobno pokroić i podsmażyć na margarynie, następnie dodać do ziemniaków, dosypać przyprawy i wymieszać. Masa ziemniaczana jest dość luźna, ale taka ma być bo cały powstały płyn wsiąknie w trakcie pieczenia w kaszę.

ETAP 3:

Gołąbki z ziemniakami
Z liści kapust ściąć twarde części nerwów.

Kapustę obgotować w sporej ilości osolonej wody i po sparzeniu zdejmować z niej kolejno liście z których odciąć twarde nerwy.

ETAP 4:

Gołąbki z ziemniakami

Na każdego środku liścia kłaść niewielką ilość farszu i zwijać gołąbki.

ETAP 5:

Gołąbki z ziemniakami
Na dnie układamy wszystkie malutkie liscie kapusty.

Na dnie brytfanki ułożyć warstwę liści kapusty

ETAP 6:

Gołąbki z ziemniakami

ułożyć zwinięte gołąbki, następnie gołąbki podlać bulionem i posypać pokrojonymi w plasterki pieczarkami i wiórkami z masła na wierzchu ułożyć pietruszkę i przykryć pokrywką.

ETAP 7:

Gołąbki z ziemniakami

Piekarnik nagrzać do 190 st i piec gołąbki około godziny po tym czasie odkryć pokrywkę dolać śmietanę kremówkę i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z brytfanki gołąbki i zlać powstały sos pieczarkowy który ewentualnie doprawić do smaku.