Strona główna Gołabki z ziemniakami i boczkiem

Gołabki z ziemniakami i boczkiem
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Przepisy na smaczne gołąbki

teresa_rm - Przepis na: Gołabki z ziemniakami i boczkiem offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 143
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gołabki z ziemniakami i boczkiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Doskonale zastąpią tradycyjną potrawę..Bez boczku, podaję je na wigilię..


trudność: łatwe
czas:

Gołabki z ziemniakami i boczkiem - SKŁADNIKI:

  • 1 średnia główka kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • 1/2 szkl bulionu

Gołabki z ziemniakami i boczkiem - PRZYGOTOWANIE:

1.Kapustę sparzamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i octu.Ściągamy po kolei liści i zostawiamy do ostygnięcia.Grube nerwy na liściach możemy lekko ściąć nożykiem. 2.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach(tak jak na placki ziemniaczane). Lekko odciskamy powstały sok.Cebulę drobno siekamy. 3.Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i obsmażamy,aż się zrumieni. 4.Cebulę,boczek i ziemniaki mieszamy razem,dodajemy jajka,łyżkę mąki i doprawiamy do smaku.Nakładamy na liście kapusty i zwijamy w gołąbki. 5.Gołąbki możemy lekko obsmażyć na tłuszczu.Przekładamy do żaroodpornego naczynia,podlewamy bulionem i zapiekamy ok 1,5 godz.Podajemy z sosem pieczarkowym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołabki z ziemniakami i boczkiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ziemniaki
Ziemniaki pieczone z marchwią i cebulą Placki ziemniaczane z powidłami śliwkowymi Sałatka ziemniaczana z fasolką
Pomysłowa karkówka z ziemniakami Faszerowane łódeczki ziemniaczane Zapiekanka rybna
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków Pieczone cytrynowe ziemniaki Placek po węgiersku
Placuszki ziemniaczane z marchewką Krem ziemniaczano-brokułowy z rozmarynem Pieczone ziemniaczki z kurkumą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane