Strona główna Gołąbki z ziemniaków i kaszy

Gołąbki z ziemniaków i kaszy

Sobota

Kuchcik
Przepisy: 2
Gołąbki z ziemniaków i kaszy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Po upieczeniu Gołąbki z ziemniaków i kaszy polać tłuszczem z skwarkami z boczku wędzonego, surowego lub słoniny.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Gołąbki z ziemniaków i kaszy - SKŁADNIKI:

  • ok. 1.5 kg surowych startych ziemniaków,
  • ok. 100 -150 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej (w zależności od upodobań),
  • 1-2 jajka,
  • 1 -2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sparzone liście kapusty

Gołąbki z ziemniaków i kaszy - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć lub odcedzić na sitku. Dodać kaszę surową lub lekko podgotowaną, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Masę nakładać na liście kapusty z zawijać jak gołąbki. Do naczynia dodać trochę tłuszczu i wody, piec w piekarniku lub na gazie. Po upieczeniu polać tłuszczem z skwarkami z boczku wędzonego, surowego lub słoniny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki z ziemniaków i kaszy (strona 1 z 1)  
jarek-energy

jarek-energy

2008-11-14 08:08
do ulubionych , od razu:)
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb

2008-11-14 09:56
Tego jeszcze nie jadłem. Do ulubionych ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Anka

Anka

2008-11-15 23:20
no tak to jeszcze nie próbowałam:)
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200

2008-11-16 12:23
takich jeszcze nie jadłam do ulubionych;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jarek
gość

2008-12-06 02:11
a ja zawsze jadlem galabki z ziemniakow i kaszy gryczanej u mojej babci zawsze takie byly ona byla ze wschodu ,okolice Lwowa.przepis jest troche inny . do surowych ziemniakow startych na tarce (tej do plackow ziemniaczanych) dodac kasze gryczana (suchej nie gotowanej) oraz cebuli podsmarzonej z boczkiem . oczywiscie soli i pieprzu do smaku . masa powinna byc piegowata od kaszy gryczanej ale nadal bardzo rzadka jesli bedzie za duzo kaszy golabki wyjda suche i twarde , Nie trzeba dodawac jajek . Mase zawijac w liscie sparzonej kapusty jest to troche trudniejsze jak na golabki z ryzu bo masa powinna byc rzadka. ukladac w garnku normalnie jak golabki i zalac woda az przykryje ulozone w garnku golabki. gotowac na kuchence albo w piekarniku podawac polanez podsmazona cebulka a jeszcze lepiej z sosem grzybowym. Smacznego
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112

2008-12-15 17:49
:)
Skomentuj
Oceń:
0
WIK

WIK

2012-03-14 12:50
Witam.Kilkadziesiąt lat emu jadłem na Ukrainie w okolicach Borysławia gołąbki z ziemniakami i kaszą, ale jaglaną.Reszta składników podobna.Gołąbki były zapiekane w szabaśniku przez dwa dni.Smak-niebo w gębie.Polecam.Kasza musi być podgotowana w proporcji wody jak do kaszy jęczmiennej.Cebulka musi być podsmażona na złoty kolor /nie przypalona/. Przygotować dzień wcześniej i zapiekać przez dwa dni po ok 2 godz w piekarniku ok. 180 st.Można też dla podniesienia walorów smakowych wyłożyć dno i przykryć wierzch warstwą kapusty kiszonej.Im częściej się podgrzewa tym smak robi się lepszy.Polecam i pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
monnissia1990

monnissia1990

2014-01-30 17:42
To jest smak mojego dzieciństwa! Szukałam tego przepisu gdyż mój dziadek takie właśnie robił a już nie żyje i nie zdążył mi go przekazać. dziękuję. Do ulubionych bez dwóch zdań.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Kaszotto z pęczaku Kasza z pieczarkami i kiełbaską Placuszki z pęczaku
Kotlety z kaszy gryczanej Klopsiki z kaszy i warzyw Kulki z kaszy smażone
Pęczak z kiełbasą i warzywami Babeczki jaglane z dżemem brzoskwiniowym Kasza pęczak z wieprzowym gulaszem
Chleb na dwie kasze Szybkie danie z kaszy kuskus Kasza z owocami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane