Strona główna Gołąbki z ziemniaków i kaszy

Gołąbki z ziemniaków i kaszy

Sobota - Przepis na: Gołąbki z ziemniaków i kaszy offline

Kuchcik
Przepisy: 2
Gołąbki z ziemniaków i kaszy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Po upieczeniu Gołąbki z ziemniaków i kaszy polać tłuszczem z skwarkami z boczku wędzonego, surowego lub słoniny.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Gołąbki z ziemniaków i kaszy - SKŁADNIKI:

  • ok. 1.5 kg surowych startych ziemniaków,
  • ok. 100 -150 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej (w zależności od upodobań),
  • 1-2 jajka,
  • 1 -2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sparzone liście kapusty

Gołąbki z ziemniaków i kaszy - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć lub odcedzić na sitku. Dodać kaszę surową lub lekko podgotowaną, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Masę nakładać na liście kapusty z zawijać jak gołąbki. Do naczynia dodać trochę tłuszczu i wody, piec w piekarniku lub na gazie. Po upieczeniu polać tłuszczem z skwarkami z boczku wędzonego, surowego lub słoniny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki z ziemniaków i kaszy (strona 1 z 1)  
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-11-14 08:08
do ulubionych , od razu:)
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-11-14 09:56
Tego jeszcze nie jadłem. Do ulubionych ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Anka

Anka
offline

2008-11-15 23:20
no tak to jeszcze nie próbowałam:)
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-16 12:23
takich jeszcze nie jadłam do ulubionych;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jarek
gość

2008-12-06 02:11
a ja zawsze jadlem galabki z ziemniakow i kaszy gryczanej u mojej babci zawsze takie byly ona byla ze wschodu ,okolice Lwowa.przepis jest troche inny . do surowych ziemniakow startych na tarce (tej do plackow ziemniaczanych) dodac kasze gryczana (suchej nie gotowanej) oraz cebuli podsmarzonej z boczkiem . oczywiscie soli i pieprzu do smaku . masa powinna byc piegowata od kaszy gryczanej ale nadal bardzo rzadka jesli bedzie za duzo kaszy golabki wyjda suche i twarde , Nie trzeba dodawac jajek . Mase zawijac w liscie sparzonej kapusty jest to troche trudniejsze jak na golabki z ryzu bo masa powinna byc rzadka. ukladac w garnku normalnie jak golabki i zalac woda az przykryje ulozone w garnku golabki. gotowac na kuchence albo w piekarniku podawac polanez podsmazona cebulka a jeszcze lepiej z sosem grzybowym. Smacznego
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-15 17:49
:)
Skomentuj
Oceń:
0
WIK

WIK
offline

2012-03-14 12:50
Witam.Kilkadziesiąt lat emu jadłem na Ukrainie w okolicach Borysławia gołąbki z ziemniakami i kaszą, ale jaglaną.Reszta składników podobna.Gołąbki były zapiekane w szabaśniku przez dwa dni.Smak-niebo w gębie.Polecam.Kasza musi być podgotowana w proporcji wody jak do kaszy jęczmiennej.Cebulka musi być podsmażona na złoty kolor /nie przypalona/. Przygotować dzień wcześniej i zapiekać przez dwa dni po ok 2 godz w piekarniku ok. 180 st.Można też dla podniesienia walorów smakowych wyłożyć dno i przykryć wierzch warstwą kapusty kiszonej.Im częściej się podgrzewa tym smak robi się lepszy.Polecam i pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
monnissia1990

monnissia1990
offline

2014-01-30 17:42
To jest smak mojego dzieciństwa! Szukałam tego przepisu gdyż mój dziadek takie właśnie robił a już nie żyje i nie zdążył mi go przekazać. dziękuję. Do ulubionych bez dwóch zdań.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Krokiety z kaszą jaglaną Kasza gryczana z dynią i pieczarkami Pasztet jaglano-dyniowy
Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami Kasza jaglana z dynią "alla curry"
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą Kaszotto z dynią i tofu Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Gryczane knedle Kotlety z kaszy manny Koperkowa kasza jęczmienna

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane