Strona główna Gołąbki z ziemniaków i kaszy

Gołąbki z ziemniaków i kaszy

Sobota - Przepis na: Gołąbki z ziemniaków i kaszy offline

Kuchcik
Przepisy: 2
Gołąbki z ziemniaków i kaszy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Po upieczeniu Gołąbki z ziemniaków i kaszy polać tłuszczem z skwarkami z boczku wędzonego, surowego lub słoniny.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Gołąbki z ziemniaków i kaszy - SKŁADNIKI:

  • ok. 1.5 kg surowych startych ziemniaków,
  • ok. 100 -150 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej (w zależności od upodobań),
  • 1-2 jajka,
  • 1 -2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sparzone liście kapusty

Gołąbki z ziemniaków i kaszy - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć lub odcedzić na sitku. Dodać kaszę surową lub lekko podgotowaną, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Masę nakładać na liście kapusty z zawijać jak gołąbki. Do naczynia dodać trochę tłuszczu i wody, piec w piekarniku lub na gazie. Po upieczeniu polać tłuszczem z skwarkami z boczku wędzonego, surowego lub słoniny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki z ziemniaków i kaszy (strona 1 z 1)  
jarek-energy

jarek-energy

2008-11-14 08:08
do ulubionych , od razu:)
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-11-14 09:56
Tego jeszcze nie jadłem. Do ulubionych ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Anka

Anka
offline

2008-11-15 23:20
no tak to jeszcze nie próbowałam:)
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-16 12:23
takich jeszcze nie jadłam do ulubionych;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jarek
gość

2008-12-06 02:11
a ja zawsze jadlem galabki z ziemniakow i kaszy gryczanej u mojej babci zawsze takie byly ona byla ze wschodu ,okolice Lwowa.przepis jest troche inny . do surowych ziemniakow startych na tarce (tej do plackow ziemniaczanych) dodac kasze gryczana (suchej nie gotowanej) oraz cebuli podsmarzonej z boczkiem . oczywiscie soli i pieprzu do smaku . masa powinna byc piegowata od kaszy gryczanej ale nadal bardzo rzadka jesli bedzie za duzo kaszy golabki wyjda suche i twarde , Nie trzeba dodawac jajek . Mase zawijac w liscie sparzonej kapusty jest to troche trudniejsze jak na golabki z ryzu bo masa powinna byc rzadka. ukladac w garnku normalnie jak golabki i zalac woda az przykryje ulozone w garnku golabki. gotowac na kuchence albo w piekarniku podawac polanez podsmazona cebulka a jeszcze lepiej z sosem grzybowym. Smacznego
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-15 17:49
:)
Skomentuj
Oceń:
0
WIK

WIK
offline

2012-03-14 12:50
Witam.Kilkadziesiąt lat emu jadłem na Ukrainie w okolicach Borysławia gołąbki z ziemniakami i kaszą, ale jaglaną.Reszta składników podobna.Gołąbki były zapiekane w szabaśniku przez dwa dni.Smak-niebo w gębie.Polecam.Kasza musi być podgotowana w proporcji wody jak do kaszy jęczmiennej.Cebulka musi być podsmażona na złoty kolor /nie przypalona/. Przygotować dzień wcześniej i zapiekać przez dwa dni po ok 2 godz w piekarniku ok. 180 st.Można też dla podniesienia walorów smakowych wyłożyć dno i przykryć wierzch warstwą kapusty kiszonej.Im częściej się podgrzewa tym smak robi się lepszy.Polecam i pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
monnissia1990

monnissia1990
offline

2014-01-30 17:42
To jest smak mojego dzieciństwa! Szukałam tego przepisu gdyż mój dziadek takie właśnie robił a już nie żyje i nie zdążył mi go przekazać. dziękuję. Do ulubionych bez dwóch zdań.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Zapiekana kasza gryczana Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Kotleciki jaglane z pieczarkami
Chleb jaglany na zakwasie Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami Knedle z kaszy manny ze śliwkami
Deser z kaszą i musem truskawkowym Kaszka manna z jabłkami Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami
Gryczotto ze śliwką i pieczonym filetem Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane