Sobota

Sobota

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Gołąbki z ziemniaków i kaszy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Po upieczeniu Gołąbki z ziemniaków i kaszy polać tłuszczem z skwarkami z boczku wędzonego, surowego lub słoniny.

Gołąbki z ziemniaków i kaszy

Składniki:

Gołąbki z ziemniaków i kaszy

  • ok. 1.5 kg surowych startych ziemniaków,
  • ok. 100 -150 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej (w zależności od upodobań),
  • 1-2 jajka,
  • 1 -2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sparzone liście kapusty

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ziemniaków i kaszy

Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć lub odcedzić na sitku. Dodać kaszę surową lub lekko podgotowaną, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Masę nakładać na liście kapusty z zawijać jak gołąbki. Do naczynia dodać trochę tłuszczu i wody, piec w piekarniku lub na gazie. Po upieczeniu polać tłuszczem z skwarkami z boczku wędzonego, surowego lub słoniny.