SUPERPRZEPIS

Gołąbki zapiekane w piekarniku

  • Xetnom Xetnom
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gołąbki zapiekane w piekarniku Więcej zdjęć (4)

przepyszne gołąbki, które zasmakują każdemu

Składniki:

Gołąbki zapiekane w piekarniku

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 torebki ryżu
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 50 dag kiełbasy
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 średni koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowo-grzybowy

Sposób przygotowania:

Gołąbki zapiekane w piekarniku

Ryż i kaszę gryczana gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie. Liście kapusty sparzamy wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Podsmażamy kiełbasę z cebulą i skrojone w kostkę pieczarki. Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym. Blachę lub naczynie żaroodporne wykładam folią aluminiową i liśćmi kapusty które nie zostały użyte do gołąbków. Z liści odkrawamy zgrubiałą część łodyżki i nakładamy odpowiednią ilość farszu. Ciasno układamy jeden obok drugiego i nakrywamy folią aluminiową. Pieczemy je przez 40min w piekarniku rozgrzanym do 180°C następnie wyciągamy i polewamy koncentratem pomidorowym rozrobionym z wodą i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 min