SUPERPRZEPIS

Gołąbki zapiekane w piekarniku

  • 1
  • Xetnom
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Gołąbki zapiekane w piekarniku Więcej zdjęć (4)

przepyszne gołąbki, które zasmakują każdemu

Składniki:

Gołąbki zapiekane w piekarniku

Sposób przygotowania:

Gołąbki zapiekane w piekarniku
Ryż i kaszę gryczana gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie. Liście kapusty sparzamy wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Podsmażamy kiełbasę z cebulą i skrojone w kostkę pieczarki. Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym. Blachę lub naczynie żaroodporne wykładam folią aluminiową i liśćmi kapusty które nie zostały użyte do gołąbków. Z liści odkrawamy zgrubiałą część łodyżki i nakładamy odpowiednią ilość farszu. Ciasno układamy jeden obok drugiego i nakrywamy folią aluminiową. Pieczemy je przez 40min w piekarniku rozgrzanym do 180°C następnie wyciągamy i polewamy koncentratem pomidorowym rozrobionym z wodą i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 min
Gołąbki zapiekane w piekarniku
Liście sparzamy wrzącą wodą i odkrawamy zgrubienia u nasady liści
Gołąbki zapiekane w piekarniku
Wszystkie składniki mieszamy razem doprawiając przyprawami według uznania
Gołąbki zapiekane w piekarniku
Średniej wielkości koncentrat rozrabiamy z 1½ szklanki wody

Zobacz film: Puree z marchewką, selerem, kiełbasą i kiszoną kapustą