Strona główna Golasy na liściu kapuścianym

Golasy na liściu kapuścianym

Kasze « poprzedni | następny »
luna19 - Przepis na: Golasy na liściu kapuścianym offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 572
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Golasy na liściu kapuścianym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Staropolskie danie z Lubelszczyzny.


trudność: łatwe
czas:

Golasy na liściu kapuścianym - SKŁADNIKI:

  • 2 szkl kaszy jęczmiennej średniej
  • 1 l wody
  • 400 g białego sera
  • 1 ziemniak
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • liście kapusty

Golasy na liściu kapuścianym - PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować Golasy na liściu kapuścianym należy: ziemniaka obrać pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku. Ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiąć nie odcedzając, dolac wody tyle by było litr , posolić i zagotować, wsypać kaszę i ugotować. Pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Kaszę wyłożyć do miski i przestudzić. Wymieszać z serem, masłem i jajkiem, doprawic solą i pieprzem. W piekarniku rozgrzać kamień do temp 220 st ułożyć na nim liście kapusty a na nich spore owalne pierożki z kaszy i sera. Upiec na rumiany kolor ok 30 - 40 min . Można jeszcze pozostawić w gorącym piekarniku aż do przestygnięcia. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Golasy na liściu kapuścianym (strona 1 z 1)  
Darth Vader

Darth Vader
offline

2011-06-01 13:04
Fajnie je nazwałaś :D
Skomentuj
Oceń:
0
luna19

luna19
offline

2011-06-01 13:46
Darth Vader napisał(a):

Fajnie je nazwałaś :D



oj nie to nie ja je tak nazwałam .. :) Pod tą nazwą przyrządzała je moja babcia i prababcia :) Mama tego juz nigdy nie piekła ale pamietała jak sie je robi, więc są :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu Gryczane knedle Kotlety z kaszy manny
Koperkowa kasza jęczmienna  Zapiekana kasza gryczana Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Kotleciki jaglane z pieczarkami Chleb jaglany na zakwasie Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
Knedle z kaszy manny ze śliwkami Deser z kaszą i musem truskawkowym Kaszka manna z jabłkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane