Strona główna Golasy na liściu kapuścianym

Golasy na liściu kapuścianym

Kasze « poprzedni | następny »
luna19 - Przepis na: Golasy na liściu kapuścianym offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 572
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Golasy na liściu kapuścianym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Staropolskie danie z Lubelszczyzny.


trudność: łatwe
czas:

Golasy na liściu kapuścianym - SKŁADNIKI:

  • 2 szkl kaszy jęczmiennej średniej
  • 1 l wody
  • 400 g białego sera
  • 1 ziemniak
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • liście kapusty

Golasy na liściu kapuścianym - PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować Golasy na liściu kapuścianym należy: ziemniaka obrać pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku. Ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiąć nie odcedzając, dolac wody tyle by było litr , posolić i zagotować, wsypać kaszę i ugotować. Pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Kaszę wyłożyć do miski i przestudzić. Wymieszać z serem, masłem i jajkiem, doprawic solą i pieprzem. W piekarniku rozgrzać kamień do temp 220 st ułożyć na nim liście kapusty a na nich spore owalne pierożki z kaszy i sera. Upiec na rumiany kolor ok 30 - 40 min . Można jeszcze pozostawić w gorącym piekarniku aż do przestygnięcia. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Golasy na liściu kapuścianym (strona 1 z 1)  
Darth Vader

Darth Vader
offline

2011-06-01 13:04
Fajnie je nazwałaś :D
Skomentuj
Oceń:
0
luna19

luna19
offline

2011-06-01 13:46
Darth Vader napisał(a):

Fajnie je nazwałaś :D



oj nie to nie ja je tak nazwałam .. :) Pod tą nazwą przyrządzała je moja babcia i prababcia :) Mama tego juz nigdy nie piekła ale pamietała jak sie je robi, więc są :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami Kasza jaglana z dynią "alla curry"
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą Kaszotto z dynią i tofu Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Gryczane knedle Kotlety z kaszy manny Koperkowa kasza jęczmienna
Zapiekana kasza gryczana Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Kotleciki jaglane z pieczarkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane