Strona główna Golasy na liściu kapuścianym

Golasy na liściu kapuścianym

Kasze « poprzedni | następny »
luna19 - autor przepisu Golasy na liściu kapuścianym offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 572
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Golasy na liściu kapuścianym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Staropolskie danie z Lubelszczyzny.


trudność: łatwe
czas:

Golasy na liściu kapuścianym - SKŁADNIKI:

  • 2 szkl kaszy jęczmiennej średniej
  • 1 l wody
  • 400 g białego sera
  • 1 ziemniak
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • liście kapusty

Golasy na liściu kapuścianym - PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować Golasy na liściu kapuścianym należy: ziemniaka obrać pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku. Ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiąć nie odcedzając, dolac wody tyle by było litr , posolić i zagotować, wsypać kaszę i ugotować. Pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Kaszę wyłożyć do miski i przestudzić. Wymieszać z serem, masłem i jajkiem, doprawic solą i pieprzem. W piekarniku rozgrzać kamień do temp 220 st ułożyć na nim liście kapusty a na nich spore owalne pierożki z kaszy i sera. Upiec na rumiany kolor ok 30 - 40 min . Można jeszcze pozostawić w gorącym piekarniku aż do przestygnięcia. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.



Komentarze do Golasy na liściu kapuścianym (strona 1 z 1)  
Darth Vader

Darth Vader
offline

2011-06-01 13:04
Fajnie je nazwałaś :D
Skomentuj
Oceń:
0
luna19

luna19
offline

2011-06-01 13:46
Darth Vader napisał(a):

Fajnie je nazwałaś :D



oj nie to nie ja je tak nazwałam .. :) Pod tą nazwą przyrządzała je moja babcia i prababcia :) Mama tego juz nigdy nie piekła ale pamietała jak sie je robi, więc są :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli Placuszki jaglano-twarogowe
Kasza z gulaszem Polenta na łące z groszkiem Jaglana w włoską nutą
Zapiekana kasza gryczana na obiad Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną
Łosoś w sosie cytrynowym Pieczone kotlety jaglane Wiosenna sałatka z kuskusem i polędwicą
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane