luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Golasy na liściu kapuścianym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Staropolskie danie z Lubelszczyzny.

Golasy na liściu kapuścianym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Golasy na liściu kapuścianym

Sposób przygotowania:

Golasy na liściu kapuścianym

Aby przygotować Golasy na liściu kapuścianym należy: ziemniaka obrać pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku. Ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiąć nie odcedzając, dolac wody tyle by było litr , posolić i zagotować, wsypać kaszę i ugotować. Pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Kaszę wyłożyć do miski i przestudzić. Wymieszać z serem, masłem i jajkiem, doprawic solą i pieprzem. W piekarniku rozgrzać kamień do temp 220 st ułożyć na nim liście kapusty a na nich spore owalne pierożki z kaszy i sera. Upiec na rumiany kolor ok 30 - 40 min . Można jeszcze pozostawić w gorącym piekarniku aż do przestygnięcia. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Redakcja poleca: