Strona główna Golasy na liściu kapuścianym

Golasy na liściu kapuścianym

Kasze « poprzedni | następny »
luna19 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 572
zdjęcia: 1 z 4
Golasy na liściu kapuścianym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Staropolskie danie z Lubelszczyzny.


trudność: łatwe
czas:

Golasy na liściu kapuścianym - SKŁADNIKI:

  • 2 szkl kaszy jęczmiennej średniej
  • 1 l wody
  • 400 g białego sera
  • 1 ziemniak
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • liście kapusty

Golasy na liściu kapuścianym - PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować Golasy na liściu kapuścianym należy: ziemniaka obrać pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku. Ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiąć nie odcedzając, dolac wody tyle by było litr , posolić i zagotować, wsypać kaszę i ugotować. Pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Kaszę wyłożyć do miski i przestudzić. Wymieszać z serem, masłem i jajkiem, doprawic solą i pieprzem. W piekarniku rozgrzać kamień do temp 220 st ułożyć na nim liście kapusty a na nich spore owalne pierożki z kaszy i sera. Upiec na rumiany kolor ok 30 - 40 min . Można jeszcze pozostawić w gorącym piekarniku aż do przestygnięcia. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Golasy na liściu kapuścianym (strona 1 z 1)  
Darth Vader

Darth Vader
offline

2011-06-01 13:04
Fajnie je nazwałaś :D
Skomentuj
Oceń:
0
luna19

luna19
offline

2011-06-01 13:46
Darth Vader napisał(a):

Fajnie je nazwałaś :D



oj nie to nie ja je tak nazwałam .. :) Pod tą nazwą przyrządzała je moja babcia i prababcia :) Mama tego juz nigdy nie piekła ale pamietała jak sie je robi, więc są :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą Makrela pieczona na dyni i papryce Pęczak ze szpinakiem
Krokiety z kaszą jaglaną Kasza gryczana z dynią i pieczarkami Pasztet jaglano-dyniowy
Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami Kasza jaglana z dynią "alla curry"
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą Kaszotto z dynią i tofu Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane