KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Goleń jagnięca z buraczkami.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały smak, wykwintne mięso.

Goleń jagnięca z buraczkami.

Składniki:

Goleń jagnięca z buraczkami.

 

  • 2 duże golenie jagnięce,
  • 150 gram buraczków konserwowych,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • tymianek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,

 

Sposób przygotowania:

Goleń jagnięca z buraczkami.
Golenie dokładnie myjemy, osuszamy i marynujemy w oliwie, soli, pieprzu i posiekanym drobno czosnku z dodatkiem tymianku około 12 godzin. Gotowe mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, polewamy winem i szczelnie zamykamy, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 3 godzin, mięso musi być delikatnie odchodzące od kości. Ziemniaki kroimy w talarki i opiekamy na patelni. Upieczone golenie układamy na dużym talerzu, polewamy wytworzonym sosem podczas pieczenia, dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku, w sąsiedztwie wykładamy buraki i ziemniaki. SMACZNEGO.

Tagi:

goleń