Ambryll

Ambryll

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Golonka duszona w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Niezwykła golonka o niezwykłym smaku.

Golonka duszona w piwie

Składniki:

Golonka duszona w piwie

 

  • 1,5kg golonki wieprzowej
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 marchewka (5 dag)
  • 1 pietruszka (5 dag)
  • 5 dag selera
  • 1 butelka piwa jasnego lub ciemnego (0,33 l)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu lub oliwy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • po 1 łyżeczce : majeranku, słodkiej papryki, soli, pieprzu;

 

Sposób przygotowania:

Golonka duszona w piwie
Golonkę umyć, osączyć, włożyć do posolonego wrzątku i ugotować 15-20 minut następnie, wyjąć mięso z wody i osączyć, a wywar zachować. Wymieszać majeranek paprykę, zmielone ziele angielskie, listek laurowy pieprz oraz sól.
Golonkę natrzeć tą mieszanka, oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu. Warzywa obrać, opłukać, drobno pokroić i dodać do golonki. Podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu 60 min.
Gdy płyn nieco wyparuje, stopniowo dolewać piwo i dusić mięso do miękkości.