Golonka indycza w kapuście z pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Amerykanie prawdopodobnie obraziliby się, że to profanacja indyka, cóż, kurczaki mają nieodpowiednie, za małe "goloneczki".

Golonka indycza w kapuście z pieczarkami

Składniki:

Golonka indycza w kapuście z pieczarkami

 

  • Składniki na 4 osoby.
  • 2 golonki indycze (ok80 dag);
  • 1 kapusta biała (średn.ok 10cm;
  • 3 cebule (średn. 5 cm);
  • 1 marchew(10-15 cm);
  • ok.100 ml octu jabłkowego;
  • 5 cm korzenia imbiru;
  • 100 +50 ml oleju ryżowego;
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej;
  • ¼ łyżeczki kurkumy;
  • ½ łyżeczki bazylii;
  • 3 liście laurowe(3-5 cm);
  • 5 śliwek suszonych;
  • 1 łyżka żurawin suszonych;
  • 5-7 moreli suszonych;
  • 10 dużych pieczarek;
  • sól;
  • ok 150 ml wody.

Sposób przygotowania:

Golonka indycza w kapuście z pieczarkami
Potrzebne do obróbki: głęboka patelnia(typu wok), lub rondel o grubych ściankach. Cała pierwsza faza na bardzo silnym ogniu. Golonki, bez solenia, przyprawiania, obsmaż w 100 ml oleju, do zbrązowienia skórki ze wszystkich stron, wyjmij i odłóż do innego naczynia, przykryj. Na tłuszcz wrzuć pokrojoną w grube piórka cebulę, po lekkim zbrązowieniu dodaj kapustę pokrojoną w kwadraciki 2x2, marchew startą na grube wiórki, liście laurowe, mieszaj często aby rozgrzać wszystkie jarzyny, przez ok 5-7minut. Zmniejsz płomień do połowy, wlej 100ml wody, wymieszaj, przykryj. Gdy zacznie wrzeć, dolej ocet ¹), zmniejsz płomień do minimum (zawartość ma „pyrkotać”), ustaw patelnię/rondel na płytce dystansowej, duś ok 15-20 min. Od czasu do czasu zamieszaj, gdy kapusta zmięknie posól całość do smaku. Korzeń imbiru poszatkuj w jak najcieńsze plasterki, śliwki, daktyle w paski i dodaj do kapusty, wsyp połowę papryki, wymieszaj, po 10 min. włóż golonki „na sztorc”, lekko wciskając w kapustę szerszą (częścią do góry), posyp je solą, kurkumą, bazylią tak by wszystko leżało na wierzchu i powoli przenikało do mięsa. Wokół rozłóż morele przepołowione w płaszczyźnie, oraz owoce żurawiny. Duś jeszcze ok 30 minut na minimalnym ogniu. Jeśli trzeba dolej wodę ale bez przesady. Wyjmij golonki. Przetnij wzdłuż kości na pół, usuń kości i cienkie „fiszbiny”(dają sie łatwo wyciągnąć) tak by mięso nie rozpadło się (otrzymasz 4 ładne porcje), włóż z powrotem do garnka przecięciem do góry, przykryj warzywnym wsadem, podduś ok 10 minut. W miedzyczasie pieczarki pokrojone na 8 części, obsmaż na 50ml oleju, na możliwie dużym płomieniu. Wyłóż na talerz, kładź na wierzch kapusty.Ja podałem z kluskami kładzionymi. ¹)- jeśli używasz octu własnego, jak ja, znasz jego moc, jeśli to kupny wlej połowę , po chwili spróbuj, - kapusta ma być lekko kwaskowata - i ewentualnie dolej.