Strona główna Golonka indycza w kapuście z pieczarkami

Golonka indycza w kapuście z pieczarkami

Indyk, Grzyby, Warzywa « poprzedni | następny »
45Kazik - Przepis na: Golonka indycza w kapuście z pieczarkami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 57
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Golonka indycza w kapuście z pieczarkami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 11

Amerykanie prawdopodobnie obraziliby się, że to profanacja indyka, cóż, kurczaki mają nieodpowiednie, za małe "goloneczki".


trudność: trudne
czas:

Golonka indycza w kapuście z pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • Składniki na 4 osoby.
  • 2 golonki indycze (ok80 dag);
  • 1 kapusta biała (średn.ok 10cm;
  • 3 cebule (średn. 5 cm);
  • 1 marchew(10-15 cm);
  • ok.100 ml octu jabłkowego;
  • 5 cm korzenia imbiru;
  • 100 +50 ml oleju ryżowego;
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej;
  • ¼ łyżeczki kurkumy;
  • ½ łyżeczki bazylii;
  • 3 liście laurowe(3-5 cm);
  • 5 śliwek suszonych;
  • 1 łyżka żurawin suszonych;
  • 5-7 moreli suszonych;
  • 10 dużych pieczarek;
  • sól;
  • ok 150 ml wody.

Golonka indycza w kapuście z pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Potrzebne do obróbki: głęboka patelnia(typu wok), lub rondel o grubych ściankach. Cała pierwsza faza na bardzo silnym ogniu. Golonki, bez solenia, przyprawiania, obsmaż w 100 ml oleju, do zbrązowienia skórki ze wszystkich stron, wyjmij i odłóż do innego naczynia, przykryj. Na tłuszcz wrzuć pokrojoną w grube piórka cebulę, po lekkim zbrązowieniu dodaj kapustę pokrojoną w kwadraciki 2x2, marchew startą na grube wiórki, liście laurowe, mieszaj często aby rozgrzać wszystkie jarzyny, przez ok 5-7minut. Zmniejsz płomień do połowy, wlej 100ml wody, wymieszaj, przykryj. Gdy zacznie wrzeć, dolej ocet ¹), zmniejsz płomień do minimum (zawartość ma „pyrkotać”), ustaw patelnię/rondel na płytce dystansowej, duś ok 15-20 min. Od czasu do czasu zamieszaj, gdy kapusta zmięknie posól całość do smaku. Korzeń imbiru poszatkuj w jak najcieńsze plasterki, śliwki, daktyle w paski i dodaj do kapusty, wsyp połowę papryki, wymieszaj, po 10 min. włóż golonki „na sztorc”, lekko wciskając w kapustę szerszą (częścią do góry), posyp je solą, kurkumą, bazylią tak by wszystko leżało na wierzchu i powoli przenikało do mięsa. Wokół rozłóż morele przepołowione w płaszczyźnie, oraz owoce żurawiny. Duś jeszcze ok 30 minut na minimalnym ogniu. Jeśli trzeba dolej wodę ale bez przesady. Wyjmij golonki. Przetnij wzdłuż kości na pół, usuń kości i cienkie „fiszbiny”(dają sie łatwo wyciągnąć) tak by mięso nie rozpadło się (otrzymasz 4 ładne porcje), włóż z powrotem do garnka przecięciem do góry, przykryj warzywnym wsadem, podduś ok 10 minut. W miedzyczasie pieczarki pokrojone na 8 części, obsmaż na 50ml oleju, na możliwie dużym płomieniu. Wyłóż na talerz, kładź na wierzch kapusty. Ja podałem z kluskami kładzionymi. ¹)- jeśli używasz octu własnego, jak ja, znasz jego moc, jeśli to kupny wlej połowę , po chwili spróbuj, - kapusta ma być lekko kwaskowata - i ewentualnie dolej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Golonka indycza w kapuście z pieczarkami (strona 1 z 1)  
zuzi

zuzi
offline

2009-03-25 09:24
Czy zamiast oleju ryżowego można użyć oliwy z oliwek?
Skomentuj
Oceń:
0
45Kazik

45Kazik
offline

2009-03-25 15:01
zuzi napisał(a):

Czy zamiast oleju ryżowego można użyć oliwy z oliwek?

Oczywiście, ja używam dp smażenia tego oleju bo ma bardzo wysoką temperaturę dymienia (ponad 220 stopni C chyba) , jak i z pestek 3winogronowych do sałtek bo działa aktywnie na walke z cholesterolem. Tak przynajmniej piszą na nalepkach.
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
acia

acia
offline

2009-04-17 20:37
coś w sam raz dla moich mężczyzn:-)
Skomentuj
Oceń:
0
45Kazik

45Kazik
offline

2009-04-17 20:42
acia napisał(a):

coś w sam raz dla moich mężczyzn:-)


Cieszę się, czekam na ocenę i komentarz po konsumpcji
Pychol
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie
Sznycle z indyka w otrębach wg Zub3r'a Cevapcici z indyka Szaszłyki z indyka z kiełkami
Potrawka z indyka z cukinią Szynka z indyka z szynkowara Taco z indykiem i pomidorem
Quiche z indykiem i burakami Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane