Strona główna Golonka indycza w kapuście z pieczarkami

Golonka indycza w kapuście z pieczarkami

Indyk, Grzyby, Warzywa « poprzedni | następny »
45Kazik - Przepis na: Golonka indycza w kapuście z pieczarkami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 57
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Golonka indycza w kapuście z pieczarkami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 11

Amerykanie prawdopodobnie obraziliby się, że to profanacja indyka, cóż, kurczaki mają nieodpowiednie, za małe "goloneczki".


trudność: trudne
czas:

Golonka indycza w kapuście z pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • Składniki na 4 osoby.
  • 2 golonki indycze (ok80 dag);
  • 1 kapusta biała (średn.ok 10cm;
  • 3 cebule (średn. 5 cm);
  • 1 marchew(10-15 cm);
  • ok.100 ml octu jabłkowego;
  • 5 cm korzenia imbiru;
  • 100 +50 ml oleju ryżowego;
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej;
  • ¼ łyżeczki kurkumy;
  • ½ łyżeczki bazylii;
  • 3 liście laurowe(3-5 cm);
  • 5 śliwek suszonych;
  • 1 łyżka żurawin suszonych;
  • 5-7 moreli suszonych;
  • 10 dużych pieczarek;
  • sól;
  • ok 150 ml wody.

Golonka indycza w kapuście z pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Potrzebne do obróbki: głęboka patelnia(typu wok), lub rondel o grubych ściankach. Cała pierwsza faza na bardzo silnym ogniu. Golonki, bez solenia, przyprawiania, obsmaż w 100 ml oleju, do zbrązowienia skórki ze wszystkich stron, wyjmij i odłóż do innego naczynia, przykryj. Na tłuszcz wrzuć pokrojoną w grube piórka cebulę, po lekkim zbrązowieniu dodaj kapustę pokrojoną w kwadraciki 2x2, marchew startą na grube wiórki, liście laurowe, mieszaj często aby rozgrzać wszystkie jarzyny, przez ok 5-7minut. Zmniejsz płomień do połowy, wlej 100ml wody, wymieszaj, przykryj. Gdy zacznie wrzeć, dolej ocet ¹), zmniejsz płomień do minimum (zawartość ma „pyrkotać”), ustaw patelnię/rondel na płytce dystansowej, duś ok 15-20 min. Od czasu do czasu zamieszaj, gdy kapusta zmięknie posól całość do smaku. Korzeń imbiru poszatkuj w jak najcieńsze plasterki, śliwki, daktyle w paski i dodaj do kapusty, wsyp połowę papryki, wymieszaj, po 10 min. włóż golonki „na sztorc”, lekko wciskając w kapustę szerszą (częścią do góry), posyp je solą, kurkumą, bazylią tak by wszystko leżało na wierzchu i powoli przenikało do mięsa. Wokół rozłóż morele przepołowione w płaszczyźnie, oraz owoce żurawiny. Duś jeszcze ok 30 minut na minimalnym ogniu. Jeśli trzeba dolej wodę ale bez przesady. Wyjmij golonki. Przetnij wzdłuż kości na pół, usuń kości i cienkie „fiszbiny”(dają sie łatwo wyciągnąć) tak by mięso nie rozpadło się (otrzymasz 4 ładne porcje), włóż z powrotem do garnka przecięciem do góry, przykryj warzywnym wsadem, podduś ok 10 minut. W miedzyczasie pieczarki pokrojone na 8 części, obsmaż na 50ml oleju, na możliwie dużym płomieniu. Wyłóż na talerz, kładź na wierzch kapusty. Ja podałem z kluskami kładzionymi. ¹)- jeśli używasz octu własnego, jak ja, znasz jego moc, jeśli to kupny wlej połowę , po chwili spróbuj, - kapusta ma być lekko kwaskowata - i ewentualnie dolej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Golonka indycza w kapuście z pieczarkami (strona 1 z 1)  
zuzi

zuzi
offline

2009-03-25 09:24
Czy zamiast oleju ryżowego można użyć oliwy z oliwek?
Skomentuj
Oceń:
0
45Kazik

45Kazik
offline

2009-03-25 15:01
zuzi napisał(a):

Czy zamiast oleju ryżowego można użyć oliwy z oliwek?

Oczywiście, ja używam dp smażenia tego oleju bo ma bardzo wysoką temperaturę dymienia (ponad 220 stopni C chyba) , jak i z pestek 3winogronowych do sałtek bo działa aktywnie na walke z cholesterolem. Tak przynajmniej piszą na nalepkach.
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
acia

acia
offline

2009-04-17 20:37
coś w sam raz dla moich mężczyzn:-)
Skomentuj
Oceń:
0
45Kazik

45Kazik
offline

2009-04-17 20:42
acia napisał(a):

coś w sam raz dla moich mężczyzn:-)


Cieszę się, czekam na ocenę i komentarz po konsumpcji
Pychol
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Podudzia pieczone Stek z indyka z ziemniaczkami i fasolką Dietetyczne pulpety
Pierś z indyka z szałwią i mozzarellą Potrawka z indyka i młodą marchewką Pierś z indyka w sosie
Tymiankowe "sznycle" z indyka Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli Filet z indyka smażony bez tłuszczu
Dietetyczne pulpeciki drobiowe Faszerowane sznycle z indyka Kotleciki z indyka duszone w kalarepce

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane