SUPERPRZEPIS

Golonka miodowo-piwna

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Golonka miodowo-piwna Więcej zdjęć (5)

Na przygotowanie golonki trzeba poświęcić sporo czasu, ale wierzcie mi że warto.

Składniki:

Golonka miodowo-piwna

 

Sposób przygotowania:

Golonka miodowo-piwna
Golonko umyć, ewentualnie opalić pozostałe włoski. Zalać wodą, dodać sól pieprz, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe oraz czosnek granulowany. Gotować pod przykryciem aż golonko będzie prawie miękkie. Miód wymieszać z piwem. Wyjąć golonko z wody, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać piwem wymieszanym z miodem. Piec temp. 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem ok. 20-30 minut, co jakiś czas polewając resztą piwa. Podawać z chrzanem lub ostrą musztardą.
Golonka miodowo-piwna
Golonkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych ziela angielskie i pieprzu w kulkach.
Golonka miodowo-piwna
Piwo jasne mieszamy z miodem - w ten sposób tworzymy sos do smarowania golonki.
Golonka miodowo-piwna
Podgotowaną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Golonka miodowo-piwna
Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy resztą piwa wymieszanego z miodem.