pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Golonka peklowana pieczona w winnie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze podana z pieczonymi ziemniakami

Golonka peklowana pieczona w winnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonka peklowana pieczona w winnie

 

  • golonki wieprzowe 60 dag
  • sól peklowa 4 łyżki
  • wino czerwone 150ml
  • miód 2 łyżeczki
  • ziemniaki 4
  • olej do spryskania
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Golonka peklowana pieczona w winnie
Golonki wieprzowe myjemy i nacieramy solą peklową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Po upływie jednego dnia ponownie nacieramy peklosolą. Możemy również kupić gotowe peklowane golonki. Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy miód i rozpuszczamy go w winie. Wkładamy golonki i dokładnie je polewamy winną miksturą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 90 minut (czas może ulec zmianie w zależności do wielkości golonki). Podczas pieczenia dwa albo trzy razy golonki polewamy winną miksturą. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem i solimy. Na ostatnie 30 minut pieczenia golonki wstawiamy je do piekarnika na najwyższej półce. Golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami polane winno-miodowym sosem. Smacznego.
Golonka peklowana pieczona w winnie
Świeże golonki nacieramy solą peklową i marynujemy
Golonka peklowana pieczona w winnie
Do naczynia żaroodpornego wlewamy wino i rozpuszczamy miód
Golonka peklowana pieczona w winnie
Wkładamy golonki i oblewamy je miksturą
Golonka peklowana pieczona w winnie
Golonki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny