Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Golonka pieczona w rękawie z goździkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna, soczysta i niezwykle aromatyczna golonka pieczona w rękawie. Idealna na obiad, jak i do chleba.

Golonka pieczona w rękawie z goździkami

Składniki:

Golonka pieczona w rękawie z goździkami

 

  • 1 golonka wieprzowa z kością (około 1-1,2 kg)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 5 goździków

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Golonka pieczona w rękawie z goździkami

Przygotowanie mięsa:

Golonka pieczona w rękawie z goździkami
Mięso można doprawić według własnego smaku.

Golonkę umyć i dokładnie osuszyć. Następnie za pomocą ostrego noża - skórę ponacinać w kratkę.
Mięso po nacierać przyprawami.

Pod skórę powtykać plasterki czosnku - a między nacięcia powbijać goździki. Tak przygotowaną golonkę przykryć i wstawić do lodówki.

Najlepiej, aby tak przestała całą noc.

Pieczenie:

Golonka pieczona w rękawie z goździkami
Długość pieczenia zależy od wielkości golonki.

Golonkę umieścić w worku do pieczenia. Piec około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.
(W uprzednio rozgrzanym piekarniku.)

Pod koniec pieczenia rękaw można przeciąć, aby skórka się zarumieniła - jeśli ktoś taką lubi.