pkhorzyk118

pkhorzyk118

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Golonka pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Golonko smakuje wyśmienicie ,polecam smakoszom golonek.

Golonka pieczona z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonka pieczona z warzywami

 

  • 1 golonko duże wieprzowe
  • 5 łyżek oleju
  • papryka słodka
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 2szklanki rosołu
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 1.5litra wody
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Golonka pieczona z warzywami
Przygotować marynatę-do garnka wlać wodę i resztę przypraw do marynaty i zagotować .Zalewę ostudzić a następnie włożyć golonko .W tak przygotowanej marynacie pozostawić golonko na 12 godz -najlepiej na noc. Golonko wyjąć z zalewy i posmarować olejem wymieszanym z papryką słodką .Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać szklanką rosołu.Golonko pieczemy w nagrzanym do 200'C piekarniku przez ok 2,5 godz a w między czasie polewamy golonko resztą rosołu.Ziemniaki i marchewkę kroimy w dowolne kształty i 40 min przed wyjęciem golonka układamy jarzyny dookoła mięsa.
Golonka pieczona z warzywami
Golonko zamarynować i gotowe włożyć do naczynia żaroodpornego.
Golonka pieczona z warzywami
Piec w piekarniku 2,5 godz a podczas pieczenia dodać pokrojone jarzyny.