zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Golonka pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczna pieczona goloneczka z warzywami, kaloryczna ale jak się jej oprzeć. Od czasu do czasu można zaszaleć.

Golonka pieczona z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Golonka pieczona z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Golonka pieczona z warzywami
Golonki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku i liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przestudzić. Ziemniaki i marchewkę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, pieczarki oczyścić. Przygotowane warzywa pokroić, ziemniaki i paprykę w dużą kostkę, pora i marchewkę w krążki a pieczarki na ćwiartki. Wszystko wrzucić do miski, dodać czosnek, pomidory i resztę przypraw i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć warzywa i w środek ułożyć golonki, oprószyć je potem słodką papryką. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Od momentu zagrzania się go do 180 stopni piec przez 60-70 minut. Podawać na gorąco.
Golonka pieczona z warzywami
Etap 1 wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę
Golonka pieczona z warzywami
Etap 2 potem wyłożyć je do nasmarowanego naczynia żaroodpornego
Golonka pieczona z warzywami
Etap 3 następnie położyć w warzywach golonki i zapiec