szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

golonka pieczona z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

golonki z ziemniakami i warzywami

golonka  pieczona z ziemniakami

Składniki:

golonka pieczona z ziemniakami

 

  • 2 golonki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 10 średnich ziemniaków
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek
  • kminek
  • ostra mielona papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

golonka pieczona z ziemniakami
Czosnek obrać z łupinek. Golonki oczyścić, osuszyć, natrzeć przyprawami i naszpikować czosnkiem. Zalać bulionem i odstawić na noc do lodówki. Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plasterki a resztę na średniej wielkości kawałki. Ziemniaku gotować 15 minut w osolonej wodzie po czym osączyć. Golonki wraz z zalewą przełożyć do garnka, dodać golonki i gotować 2 godziny. Golonki wraz z ziemniakami posmarować olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Kremówkę połączyć z mąką i koncentratem, wlać wywar wraz z warzywami i zagotować. Otrzymanym sosem polewać nasze danie.