BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Golonka po chłopsku w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj na obiad pyszna , pieczona golonka dla mojego męża.

Golonka po chłopsku w musztardzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonka po chłopsku w musztardzie

  • golonka ok 1 kg
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 5 łyżek musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy w płynie do zup

Sposób przygotowania:

Golonka po chłopsku w musztardzie

Golonkę myjemy dokładnie , osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w kratkę .Golonkę peklujemy w dużej misce z dodatkiem wody z solą , około 3 łyżki , dwa listki laurowe , parę ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu . Peklujemy ją 24 godziny . Na drugi dzień gotujemy 30 minut w wodzie posolonej , z dodatkiem przyprawy warzywnej lub kostki rosołowej . Robimy bejcę z musztardy i oleju , którą smarujemy nacięcia w golonce oraz jej boki . Przekładamy do brytfanki , zakrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w 190 stopniach około 2-3 godzin . Sprawdzamy patyczkiem , jeśli wypłynie przezroczysty płyn , golonka jest gotowa do spożycia .

Redakcja poleca: