Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Golonka po grecku z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Golonkę umyć, osuszyć. Ponacinać skórę ostrym nożem w kratkę, przyprawić

Golonka po grecku z grilla

Składniki:

Golonka po grecku z grilla

 

  • 1 duża golonka wieprzowa
  • ½ szklanki sosu barbecyu
  • ½ szklanki zmiksowanych winogron bez pestek
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Golonka po grecku z grilla
Golonkę umyć, osuszyć. Ponacinać skórę ostrym nożem w kratkę, przyprawić solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos barbecyu wymieszać ze zmiksowanymi winogronami i mielonym chili. Rozgrzać dobrze grill. Piec golonkę przez 30 minut kilkakrotnie obracając. Po tym czasie posmarować przyrumienioną golonkę przygotowanym sosem. Piec nadal obracając co 10 minut i smarując sosem. Golonka jest gotowa do spożycia gdy temperatura w jej wnętrzu osiągnie około 100 stopni C, wtedy dopiekamy ją jeszcze przez 20 minut i podajemy.