eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Golonka w kapuście Eli

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Pyszna golonka na kapuście kiszonej polewana piwem.

Golonka w kapuście Eli

Składniki:

Golonka w kapuście Eli

 

 

  • marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego Tao Tao
  • 1 łyżka sosu śliwkowego Tao Tao
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny

 

  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • pieprz
  • 1 piwo jasne-500ml
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Golonka w kapuście Eli
Umyte golonka włożyć do garnka zalać wodą,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kucharka i gotować 1 godzinę.Cebule posiekać,kapustę pokroić na mniejsze kawałki.Na patelni roztopić smalec,wrzucić cebulę i przesmażyć.Do cebuli dodać kapustę,przyprawić pieprzem i smażyć 10 minut (uważać żeby się nie przypaliła).Przygotować marynatę z oleju,sosów sojowych,sosu śliwkowego,papryki słodkiej i ostrej,czosnku i przyprawy do wieprzowiny.Wyjąć golonka z wywaru (na wywarze można ugotować zupę) i posmarować marynatą.Kapustę przełożyć do większej brytfanki.Na kapuście ułożyć golonka i piec przez 120-150 minut (czas pieczenia zależy od wielkości golonek) w temperaturze 180 stopni.Kostkę mięsną rozpuścić w 3/4 litra wrzątku.Golonki co jakiś czas polewać piwem a póżniej bulionem mięsnym.Gotowe golonki wyjąć i oddzielić od kości.Na talerze nakładać kapustę i porcje golonki.Smacznego!