jarek-energy

jarek-energy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Golonka w kiszonej kapuście

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wspaniała goloneczka i do tego piwko:)

Golonka w kiszonej kapuście

Składniki:

Golonka w kiszonej kapuście

Sposób przygotowania:

Golonka w kiszonej kapuście

Warzywa obieramy i wrzucamy do wody , dodajemy pieprz , sól , liśc laurowy i ziele angielskie , wrzucamy goloneczkę i gotujemy do uzyskania miękkości mięsa - wg tradycji gotuje sie tyle ile waży golonka . Kapuste płukamy by nie była za kwaśna , podlewamy wywarem z golonki idodajemy pieprz , liśc laurowy , zielę angielskie i łyżkę smalcu i dusimy okolo godzine po czym zasmażamy mąką . Ugotowana golonke wyjmujemy z wywaru , wyjmujemy kość a reszte mięsa dzielimy na kawałki , Kapustę wykladamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kawałk golonki , obkładamy także golonkę dookoła kapustą . Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 200 st.C Podajemy z chlebkiem i piwem .

Redakcja poleca: