sjoanna25

sjoanna25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Golonka w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty przepis na smaczną golonkę:)

Golonka w warzywach

Składniki:

Golonka w warzywach

 

  • 1 kg golonki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • jedna cebula
  • jedna marchewka
  • jedna pietruszka
  • pół selera
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

 

Sposób przygotowania:

Golonka w warzywach
Golonkę oczyścić i pokroić na porcje, dokładnie umyć, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem i pozostawić w lodówce na około 24 godz. Następnie obrumienić na bardzo rozgrzanym tłuszczu, później zlać tłuszcz, podlać wodą (około 1/2 szkl.) i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do golonki pod koniec duszenia razem z przyprawami. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać ketchup. Miękką golonkę wyłożyć na półmisek, obłożyć doprawionymi warzywami. Podawać z ziemniakami. Smacznego!