luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Golonka w winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tu nie będę zachęcać :) jadni lubią inni nie :)

Golonka w winie

Składniki:

Golonka w winie

 

  • 3 glonki ok 1 kg
  • 1 por cały
  • 1 cebula
  • 300 gr marchewki
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 szkl czerwonego wina
  • 1,5 szkl wywaru
  • szczypta czerwonej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Golonka w winie
Golonki umyć i zalać wodą, dodać cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować ok 1 godzinę.
Wyjąć golonki, wywar przecedzić i odstawić. Golonki ułożyć w głębokiej patelni lub rondlu do duszenia, dodać marchewki, posypać przyprawą do wieprzowiny, dodać sos sojowy i pokrojony por, podlać wywarem ok 1 szkl i wino.. dusić ok 1 godzinę, w razie potrzeby dodać wywaru. Na koniec wyjąć golonki i marchewki a resztę wywaru razem z porem wymieszać z mąką i śmietaną dodać paprykę i chili i w razie potrzeby sól i pieprz po czym zmiksować blenderem i zagotować. Podawać golonki z marchewką polane sosem, dodatkowo podać chrzan.