Golonka w winie

Golonka « poprzedni | następny »
luna19 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 572
zdjęcia: 1 z 1
Golonka w winie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tu nie będę zachęcać :) jadni lubią inni nie :)


trudność: łatwe
czas:

Golonka w winie - SKŁADNIKI:

  • 3 glonki ok 1 kg
  • 1 por cały
  • 1 cebula
  • 300 gr marchewki
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 szkl czerwonego wina
  • 1,5 szkl wywaru
  • szczypta czerwonej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Golonka w winie - PRZYGOTOWANIE:

Golonki umyć i zalać wodą, dodać cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować ok 1 godzinę.
Wyjąć golonki, wywar przecedzić i odstawić. Golonki ułożyć w głębokiej patelni lub rondlu do duszenia, dodać marchewki, posypać przyprawą do wieprzowiny, dodać sos sojowy i pokrojony por, podlać wywarem ok 1 szkl i wino.. dusić ok 1 godzinę, w razie potrzeby dodać wywaru. Na koniec wyjąć golonki i marchewki a resztę wywaru razem z porem wymieszać z mąką i śmietaną dodać paprykę i chili i w razie potrzeby sól i pieprz po czym zmiksować blenderem i zagotować. Podawać golonki z marchewką polane sosem, dodatkowo podać chrzan.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Golonka w winie (strona 1 z 1)  
IrenaM

IrenaM
offline

2012-01-26 23:29
OK jutro zrobię to mojemu mężowi :) ja karmię dziecko więc nie mogę sobie na takie cudo pozwolić :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Golonka
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką Golonko w galarecie Bawarska golonka
Galareta wieprzowa Golonka z kiszoną kapustą Mariel Golonki pieczone na kiszonej kapuście
Golonka z konfiturą z czerwonej cebuli Golonka pieczona z jabłkami Polska golonka pieczona z warzywami
Miodowo piwna golonka Ogniste golonki Tymbaliki drobiowo-wieprzowe bez żelatyny

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane