Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Golonka z indyka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Golonka z indyka to bardzo smaczne i znacznie chudsze mięso niż golonka wieprzowa. Zamarynowana i odpowiednio długo pieczona jest bardzo mięciutka.

Golonka z indyka

Składniki:

Golonka z indyka

 

  • 3 golonki z indyka

MARYNATA:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ewentualnie sól

Sposób przygotowania:

Golonka z indyka

ETAP 1:

Golonka z indyka
Składniki marynaty umieścić w dużej misce.

Składniki marynaty połączyć w dużej misce, tak aby zmieściło się mięso.

ETAP 2:

Golonka z indyka
Golonki dokładnie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki.

Golonki dokładnie obtoczyć i natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 3godziny. U mnie marynowały się całą noc.

ETAP 3:

Przed pieczeniem wyjąć golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć lub owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 2godziny. Pół godziny przed końcem ściągnąć przykrycie. W trakcie pieczenia obracałam, żeby równo się przyrumieniły. Można podać z ziemniakami albo zjeść z chlebem. Smacznego :)