Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Golonka z jarzynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niektore moje przepisy ,ktore wstawiam takze tutaj znajduja sie na forach w naszej klasie jak i w mojej generacji

Golonka z jarzynka

Składniki:

Golonka z jarzynka

 

  • Skladniki na 4 porcje
  • 2 golonki
  • 2 pietruszki,jeden seler
  • 0,5 litra jasnego piwa
  • 1 kostka rosolowa
  • 4 zabki czosnku
  • majeranek,tymianek
  • sol,czarny pieprz
  • slodka i ostra papryka
  • 1 pojemnik smietany
  • 1 lyzka maki

 

 

Sposób przygotowania:

Golonka z jarzynka
Golonki oczyscic dokladnie umyc,osuszyc papierowym recznikiem.Natrzec sola i swiezo zmielonym pieprzem oraz pozostalymi przyprawami i ziolami.Naszpikowac pokrojonymi zabkami czosnku.Zalac piwem i odstawic na okolo 2 godziny.Nastepnie golonki wraz z piwem,w ktorym sie moczyly,przelozyc do garnka,dodac tyle wody,aby byly zupelnie zanurzone,wrzucic kostke rosolowa.Gotowac 2 godziny na malym ogniu.Marchewki,pietruszke i seler oczyscic,umyc i pokroic wduze slupki.Przygotowane warzywa dodac do golonek na 15 minut przed koncem gotowania.Golonki wyjac z wywarui obsmazyc na oleju z wszystkich stron(aby mialy chrupiaca skorke)Wywar z golonek z warzywamigotowac dalej na duzym ogniu,az czesc plynu odparuje.Smietane wymieszac z maka,przelozyc do sosu,krotko zagotowac,nie przerywajac mieszania.Przyprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.Golonki i jarzynke przelozyc na podgrzany polmisek.Danie udekorowac galazkami swiezych ziol i podawac np.z puree ziemniaczanymwymieszanymi z dobrze osaczonymzielonym groszkiem