evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Golonka z ryżem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dla wielbicieli golonki,bardzo smaczny pomysł na obiad :)

Golonka z ryżem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Golonka z ryżem i warzywami

 

  • 1 golonka wieprzowa ok 600g
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 5 kulek ziela ang.
  • 5 kulek pieprzu
  • por jasna część około 15cm
  • 100g ryżu białego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Przyprawy wg.uznania:
  • suszone chili,estragon w proszku,sos sojowy ciemny,sól morska świeżo mielona,imbir

Sposób przygotowania:

Golonka z ryżem i warzywami
Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu-odstawiamy. Oczyszczoną i umytą golnkę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy.Ściagamy szumowiny,dodajemy listki laurowe,obrane ząbki czosnku,ziele angielskie,pieprz oraz 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Pół godziny przed końcem dodajemy obrane warzywa i nadal gotujemy. Następnie wszystko wyjmujemy do ostudzenia. Po tym czasie obieramy golonkę ze skóry i kroimy mięso na małe kawałki.Jarzyny kroimy w kosteczkę a pora w pół księżyce. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej,dodajemy mięso,pora płatki chili,sos sojowy,estragon,imbir i przesmażamy do jego zwiędnięcia. Następnie dodajemy warzywa i dalej smażymy na malutkim ogniu mieszając.Jak wszystko bedzie juz dostatecznie gorące dodajemy ryż,doprawiamy sobie jeszcze i znowu mieszamy żeby wszystkie składniki się ze soba dobrze połączyły i były ciepłe ... Podajemy z ulubionymi dodatkami :) Smacznego . . .
Golonka z ryżem i warzywami
to zdjęcie przedstawia nam poszczególne etapy przygotowania