zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Golonka z szybkowara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

szybkowar przyspiesza gotowanie ...................

Golonka z szybkowara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonka z szybkowara

 

  • 2 golonki ( po 1 kg każda )
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 pietruszka ( korzeń )
  • kawałek selera ( korzeń 50 g )
  • kawałek kapusty pekińskiej ( 150 g )
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 l wody
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Golonka z szybkowara
Golonki umyć i usunąć ewentualne resztki sierści.
Do szybkowara wrzucić obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
Nalać wodę, zamknąć szybkowar i nastawić do gotowania.
Golonki gotować około 60 minut w zależności od wielkości golonek.
Po tym czasie ostrożnie za pomocą specjalnej końcówki zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze.
Odkręcić pokrętło pokrywki i wyjąć golonki.
Podawać np. z pieczywem i chrzanem lub musztardą.
Wywar możemy wykorzystać do zupy lub sosu.
Golonka z szybkowara
golonki z warzywami umieścic w szybkowarze i zalać wodą.
Golonka z szybkowara
po ugotowaniu wyjąć golonki z szybkowara i podawać np. z pieczywem i chrzanem.