Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robię przy okazji na wywarze jakąś zupę , lub gotuję golonki w rosole .

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi

Składniki:

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi

 

  • 2 małe golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • chrzan Wasabi

 

Sposób przygotowania:

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi
Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie , liście laurowe i kostkę bulionową . Zalać woda tak by zakryła mięso . Gotować przez ok. godzinę do chwili gdy golonki będę miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę , krem - ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .
Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.
Wywar z gotowania golonek użyć na zupę .

Tagi:

indyk