Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Golonki z indyka na marchewkowym puree :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne indycze mięsko podane z puree z marchewki to doskonała alternatywa dla wieprzowej golonki .

Golonki z indyka na marchewkowym puree : Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonki z indyka na marchewkowym puree :

 

 

Sposób przygotowania:

Golonki z indyka na marchewkowym puree :
Golonki , ziele angielskie , liść laurowy , pietruszkę , por , seler włożyć do garnka i zalać wodą . Osolić ( ok 1/3 łyżeczki ) .Gotować godzinę . Dołożyć marchewki i gotować dalej jeszcze pół godziny . Wyjąć marchewki . W małym garnuszku roztopić masło , wrzucić połamane na kawałki marchewki i zamieszać .Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na kremowe puree . Doprawić pieprzem .Chwilę ogrzewać mieszając by odparowało. Golonki wyjąć z wywaru i usunąć z nich skórę . Golonki układać na warstwie puree marchewkowego .Do tego ziemniaki z wody i prosty sos jogurtowo - ziołowy ( z natką pietruszki , bazylią ,czosnkiem ).Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem . Ja dodatkowo podaję do popicia doprawiony bulion z gotowania golonej ( można również włożyć do gotowania dodatkowy kawałek indyka lub kurczaka i zrobić potem galaretki lub na wywarze ugotować zupę ). W tym wypadku marchew dodaję później niż resztę warzyw bo zależy mi na tym by nie była wygotowana ale nabrała smaku bulionu ( normalnie do wywaru daję warzywa na początku gotowania by oddały cały smak wywarowi ).
Golonki z indyka na marchewkowym puree :
Etap 1
Golonki z indyka na marchewkowym puree :
Etap 2