Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Golonki z indyka w sosie gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gotowane golonki indycze w delikatnym sosie gruszkowo- imbirowym.

Golonki z indyka w sosie gruszkowym

Składniki:

Golonki z indyka w sosie gruszkowym

 

  • 2 małe golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu z indyka Knorra ( lub drobiowego )
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki mąki
  • biały pieprz mielony
  • sól
  • 2 łyżeczki konfitury z żurawiny ( lub borówek )
  • esencja imbirowa ( lub świeżo utarty imbir )

 

Sposób przygotowania:

Golonki z indyka w sosie gruszkowym
Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie , liście laurowe i kostkę bulionową . Zalać woda tak by zakryła mięso ( ok. 1 litra ). Gotować przez ok. 50 minut do chwili gdy golonki są miękkie. W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne . 1 gruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka i dodać do sosu. Gotować na małym gazie 10 minut . Sos doprawić solą , mielonym pieprzem i esencją imbirową ( lub utartym imbirem ) do smaku . Dwie pozostałe połówki gruszki zalać małą ilością wody i gotować do miękkości. . Golonki wyjąć z wywaru , zdjąć skóry ( można wyluzować kość ). Podawać z ziemniakami puree , połówką gruszki z żurawiną i sosem gruszkowo-imbirowym

Tagi:

indyk