basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Golonko pieczone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny przepis na goloneczkę.

Golonko pieczone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Golonko pieczone

 

Sposób przygotowania:

Golonko pieczone
Do garnka wlać wodę, dać golonkę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i sól i gotować na małym ogniu 3 godziny. Następnie golonkę wyjąć, wystudzić i osuszyć. Zrobić marynatę z miodu, kminku mielonego, pieprzu czarnego mielonego, chili i roztartego czosnku i natrzeć nią wysuszoną golonkę. Zostawić w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
Przesiąkniętą przyprawami golonkę przełożyć do gąsiarki podlać trochę olejem i wodą i dusić w piekarniku w 180 stopniach C około 1 1/2 godziny. Pierwsza godzina pod przykryciem i ostatnie pół godziny musi być odkryta i od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z kluskami śląskimi.
Golonko pieczone
Gotowa upieczona golonka wygląda pięknie.