Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Golonko w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Golonkę wykorzystuję najczęściej do galarety. Tak też właśnie dzisiaj zapraszam na pyszną zapaseczkę w postaci golonki w galarecie.

Golonko w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonko w galarecie

 

  • 1 duże golonko około 1,5 - 1,8 kg
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Golonko w galarecie
Nóżki oczyszczamy, golonko myjemy i całość przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa. Marche i pietruszkę obieramy i wkładamy do mięsa, dodajemy porę, solimy i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 4-5 godziny, Gotujemy pod przykryciem. Golonko ma odchodzić od kości, a nóżki mają się rozpadać. Całość odcedzamy, wywar przelewamy do garnka doprawiamy pieprzem i solą alby był on dość słonawy, rozpuszczamy w nim żelatynę. Mięso z golonka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki warz z marchewką. Przekładamy do kokilków lub małych miseczek, zalewamy wywarem z żelatyną i odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z cytryną lub octem.
Golonko w galarecie
Etap 1 golonko wraz z nózkami wkłądamy do garnka i zalewamy wodą
Golonko w galarecie
Etap 2 dodajemy obrane warzywa i solimy - gotujemy
Golonko w galarecie
Etap 3 po ugotowaniu mięso wraz z marchewką kroimy
Golonko w galarecie
Etap 4 przekąłdamy mięso do kokilków i zalewamy galaretą