ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Golonko z piekarnika z miodem Gina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To jest taki mój dość stary przepis na za...tą golonkę dość często robiłem palce lizać jak ktoś lubi golonkę oczywiście ;)

Golonko z piekarnika z miodem Gina Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonko z piekarnika z miodem Gina

 

  • 1 golonko z kością około 2,5 kg
  • 100 ml miodu
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku + 2 łyżki stołowe granulowanego
  • 3-4 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżeczki majeranek
  • 5-6 kropli sos Tabasco

Sposób przygotowania:

Golonko z piekarnika z miodem Gina
Golonko myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na folii aluminiowej. W miseczce rozrabiamy miód z wszystkimi przyprawami i oliwą, miód powinien być lejący czyli jak macie naturalny z cukrzony należy go najpierw umieścić w cieplej wodzie i doprowadzić aby był płynny wówczas możemy swobodnie rozrobić w nim przyprawy. Jak już jest dokładnie rozrobiony miód to smarujemy nim dokładnie z każdej strony mięso po czym układamy w różnych miejscach liście laurowe i szpikujemy czosnkiem. Folie zawijamy dokładnie szczelnie aby nam mięso nie wystawało można dać dwie warstwy po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego na około 2 godziny tu czas jest uzależniony od wielkości golonka i piekarnika w tem. około 180-200 stopni. Od czasu do czasu możemy zajrzeć do środka i obrócić jak jest taka potrzeba. Gotowe wykładamy na talerz i podajemy z chlebem i np. musztardą z zimnym Heinekenem palce lizać ;) Życzę wszystkim smacznego i miłej zabawy ;)
Golonko z piekarnika z miodem Gina
surowe golonko dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem
Golonko z piekarnika z miodem Gina
wysmarowane przyprawami golonko dokładnie zawijamy i wkladmy do rozgrzanego piekarnika

Tagi:

sosy