kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Gorąca czekolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gęsta, bardzo czekoladowa i niezbyt słodka. Najlepsza z dużym kleksem bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.

Gorąca czekolada

Składniki:

Gorąca czekolada

podstawowe

  • 100g gorzkiej czekolady (72% kakao)
  • 400ml mleka
  • 200ml słodkiej śmietanki kremówki
  • ewentualnie cukier/słodzik do dosłodzenia
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Gorąca czekolada
W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy mleko z połową śmietanki. Wykruszamy gorzką czekoladę i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2 minut od zagotowania aż czekolada będzie jednolita i gęsta. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Resztę śmietanki ubijamy z łyżeczką cukru pudru na sztywno. Czekoladę przelewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady.