Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Gorące kasztanki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niepozorne kuleczki, które rozpływają się w ustach.

Gorące kasztanki. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gorące kasztanki.

 

  • 200 gram masła lub margaryny o temp. pokojowej
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • kieliszek (50) wódki adwokat
  • 10 herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Gorące kasztanki.
Miksujemy tłuszcz z cukrem i mlekiem w proszku, pod koniec wlewamy alkohol. Jeśli będą to jadły dzieci zamieniamy wódkę na pół kieliszka mleka i łyżkę miodu. Dodajemy kakao i pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 min aby lekko stężało. Do niewielkiego naczynia wsypujemy wiórki. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w wiórkach. Odstawiamy do lodówki aby stężały.
Gorące kasztanki.
Alkohol lekko rozrzedzi masę, ale suche ciastka i kakao...skutecznie poskromią nadmiar wilgoci.
Gorące kasztanki.
Możemy dać całe ciastka, ale równie dobrze sprawdzają się resztki pokruszone ostatki z paczki lub patery.
Gorące kasztanki.
Takie naczynie pozwala nam szybko i równo obtoczyć kulki. Wrzucamy i potrząsamy naczyniem.

Tagi:

kasztanki