Góralka

Ciasta « poprzedni | następny »
pioge7 - Przepis na: Góralka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 599
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Góralka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

bardzo dobra, u mnie na południu szczególnie lubiana


trudność: średne
czas:

Góralka - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT
  • szklanka mąki
  • szklanka wody
  • pół kostki margaryny
  • 4 jajka
  • MASA
  • pół litry mleka
  • 5 dag mąki
  • 5 dag mąki kartoflanej
  • cukier wanilinowy,
  • 2 jajka
  • 8 dag cukru
  • kostka masła
  • do posypania cukier puder

Góralka - PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Wodę i margarynę zagotować. Dodać mąkę, ostudzić. Gdy wystygnie zmiksować jajka. Upiec dwa placki w 180 st. przez 25 minut. MASA: W naczyniu ugotować szklankę mleka. W odlanym mleku rozpuścić mąkę zwykłą, ziemniaczaną. Następnie ubić całe jaja z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać rozpuszczoną mąkę ciągle mieszając, ubite jajka i mieszać aż będzie gęste. Dać do zimna. Utrzeć masło i dawać po łyżce zimnego kremu. Przełożyć góralkę i posypać na koniec cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Góralka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią
Sernik z bezą i brzoskwiniami Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj