smaksłodyczy

smaksłodyczy

Kucharz
[Przepisów: 5]

Góralski chleb cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Góralski chleb ciemny z dodatkiem ziaren słonecznika, lnu i pokrojonej cebuli. Chleb posiada wyjątkowe walory smakowe dzięki dodatku cebuli i szczypiorku .

Góralski chleb cebulowy

Składniki:

Góralski chleb cebulowy

 

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniek
  • 300 ml wody
  • 500 g mieszanki Chleb polski - Góralski ciemny
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki ziaren lnu
  • 1/3 szklanki otrąb pszennych
  • 2 duże cebule
  • pęczek zielonego szczypioru
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Góralski chleb cebulowy
Aktywny zakwas wymieszać z wodą i łyżką masła. Następnie dodać wymieszaną mąkę z pozostałymi suchymi składnikami, dokładnie wymieszać. Ciasto ma lepką konsystencję. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i posiekany szczypior. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić na 2 - 4 godziny do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez ok. 50 minut. W trakcie pieczenia smarować wierz chleba pędzelkiem maczanym w wodzie. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy na kratkę wyłożoną lnianą ścierką. Pozostawić do wystudzenia.

Tagi:

chleb