Strona główna Gordon Ramsay „Pasja smaku”

Gordon Ramsay „Pasja smaku”

Marta Chowaniec - Porady kulinarne: Gordon Ramsay „Pasja smaku” offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 240
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gordon Ramsay „Pasja smaku”
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Autor nie ma zamiaru udawać, że jego potrawy są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Celem jest smak idealny, więc nie można pójść na łatwiznę.


Nazwisko Gordona Ramsaya mówi samo za siebie. Dodajmy jeszcze informację, że tym razem przepisy z jego książki pochodzą z restauracji Aubergine, której pierwszą gwiazdkę Michelin przyznano w niespełna rok po jej otwarciu i już wiemy, że trzeba być niezłym kucharzem, żeby poradzić sobie z ich wykonaniem.

Zaczynamy od bulionów i sosów. Instrukcja przyrządzenia porządnego bulionu warzywnego zajmuje tutaj dwie strony. Na jej podstawie przygotowujemy potem inne przepisy, np. bulion z langust, jagnięcy i cielęcy. Muszę też przyznać, że w żadnej innej książce kucharskiej nie spotkałam się do tej pory z tak dokładnym przepisem na ciasto francuskie. Ramsay od razu zastrzega, że trzeba parę razy samodzielnie je przygotować, żeby po prostu wyszło.

Ale już z zupami i przystawkami tak prosto nie pójdzie. Bo gdzie w Polsce znaleźć świeżą barwenę i ugotować z niej zupę? Albo kandyzowanego bakłażana do sałatki? Za to przepis na kwiaty cukinii smażone w cieście z winegretem musztardowym wydaje się czasochłonny ale do przygotowania w typowej polskiej kuchni. Jednak rumsztyk jagnięcy po nicejsku, duszony turbot z ravioli z ostrygami czy terrina z wątroby kaczej z canard config mogą mocno onieśmielać.

Książka jest więc dla tych, co mają dużo czasu na poszukiwanie składników i równie dużo czasu na przygotowanie z nich niebywale ciekawych dań. Jest też dla tych, co lubią mieć piękne wydane książki na półce. I dla tych, co lubią czytać książki kucharskie i się nimi inspirować i niekoniecznie gotować według przepisów w nich podanych.

Gordon Ramsay
„Pasja smaku”
Wyd. Publicat

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Gordon Ramsay „Pasja smaku”  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane