Gordon Ramsay „Pasja smaku”

Autor nie ma zamiaru udawać, że jego potrawy są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Celem jest smak idealny, więc nie można pójść na łatwiznę.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gordon Ramsay „Pasja smaku”
Nazwisko Gordona Ramsaya mówi samo za siebie. Dodajmy jeszcze informację, że tym razem przepisy z jego książki pochodzą z restauracji Aubergine, której pierwszą gwiazdkę Michelin przyznano w niespełna rok po jej otwarciu i już wiemy, że trzeba być niezłym kucharzem, żeby poradzić sobie z ich wykonaniem.

Zaczynamy od bulionów i sosów. Instrukcja przyrządzenia porządnego bulionu warzywnego zajmuje tutaj dwie strony. Na jej podstawie przygotowujemy potem inne przepisy, np. bulion z langust, jagnięcy i cielęcy. Muszę też przyznać, że w żadnej innej książce kucharskiej nie spotkałam się do tej pory z tak dokładnym przepisem na ciasto francuskie. Ramsay od razu zastrzega, że trzeba parę razy samodzielnie je przygotować, żeby po prostu wyszło.

Ale już z zupami i przystawkami tak prosto nie pójdzie. Bo gdzie w Polsce znaleźć świeżą barwenę i ugotować z niej zupę? Albo kandyzowanego bakłażana do sałatki? Za to przepis na kwiaty cukinii smażone w cieście z winegretem musztardowym wydaje się czasochłonny ale do przygotowania w typowej polskiej kuchni. Jednak rumsztyk jagnięcy po nicejsku, duszony turbot z ravioli z ostrygami czy terrina z wątroby kaczej z canard config mogą mocno onieśmielać.

Książka jest więc dla tych, co mają dużo czasu na poszukiwanie składników i równie dużo czasu na przygotowanie z nich niebywale ciekawych dań. Jest też dla tych, co lubią mieć piękne wydane książki na półce. I dla tych, co lubią czytać książki kucharskie i się nimi inspirować i niekoniecznie gotować według przepisów w nich podanych.

Gordon Ramsay
„Pasja smaku”
Wyd. Publicat