SUPERPRZEPIS

Gotowana babka

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Gotowana  babka Więcej zdjęć (5)

Pierwsze podejście do tej babki skończyło się zakalcem za drugim podejściem babka wyszła rewelacja choć była smaczna ja jednak wolę tradycyjną babę z piekarnika.

Składniki:

Gotowana babka

 

Sposób przygotowania:

Gotowana babka
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodając po jednym żółtku na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia , następnie dodać alkohol, a na koniec do ciasta dodać pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko połączyć. Uszykować silikonową formę najlepiej taką bez kominka, ale jeśli mamy taką jak ja z kominkiem to musimy go zakleić folią aluminiową, aby wydobywająca się z niego para wodna nie skraplała się na ciasto, najlepiej jest to zrobić przed wylaniem ciasta ja tego nie zrobiłam i musiałam kombinować już z pełną foremką. W garnku zagotować wodę ma być jej tyle, aby przykrywała 3/4 całej formy, foremkę wysmarować margaryną i napełnić ciastem, wyrównać i wstawić do garnka z gotującą się wodą, przykryć pokrywka i gotować 60 minut. Po tym czasie formę wyjąć z garnka i po wystudzeniu babkę przełożyć na talerz po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Gotowana  babka
Do utartego ciasta dodać ubitą pianę z białek.
Gotowana  babka
Formę do babki wysmarować margaryną i napełnić ciastem.
Gotowana  babka
W garnku zagotowac wodę i wstawić formę.
Gotowana  babka
Przykryć i gotować babkę przez godzinkę.

Tagi:

jajko jajka