WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gotowana brukselka z czosnkową tartą bułką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotowana brukselka jest idealnym dodatkiem do obiadu czy pyszną, zdrową kolacją.

Gotowana brukselka z czosnkową tartą bułką

Składniki:

Gotowana brukselka z czosnkową tartą bułką

 

Sposób przygotowania:

Gotowana brukselka z czosnkową tartą bułką
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści i wykrawamy głąb od spodu. Moczymy kilka minut w lodowatej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Na gotującą się wodę wrzucamy brukselkę i gotujemy 5 minut od momentu ponownego zagotowania. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła czosnkowego i przesmażamy na nim bułkę tartą na złoty kolor. Lekko solimy. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę polewamy masłem z tartą bułką i podajemy gorące.