Gotowana golonka

Golonka « poprzedni | następny »
Beatris - Przepis na: Gotowana golonka offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1353
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Gotowana golonka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Golonka wieprzowa gotowana z warzywami.


trudność: łatwe
czas:

Gotowana golonka - SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg golonka wieprzowa
  • sól do smaku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki bulionowe (można je zastąpić bulionem wieprzowym)
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 liście pora

Gotowana golonka - PRZYGOTOWANIE:

Golonkę wieprzową dokładnie oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Jak ktoś nie chce używać kostek rosołowych, to może golonkę zalać bulionem wieprzowym. Tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny (jak zacznie się gotować, jest to trudniejsze). Do golonki dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli i kostki bulionowe (można je pominąć). Marchewki i pietruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół. Seler obrać, liście pora umyć. Marchewki, pietruszkę, seler i liście pora dodać do wywaru. Golonkę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny (do miękkości). Ugotowaną golonkę podawać np. z musztardą i pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gotowana golonka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Golonka
Bawarska golonka Galareta wieprzowa Golonka z kiszoną kapustą Mariel
Golonki pieczone na kiszonej kapuście Golonka z konfiturą z czerwonej cebuli Golonka pieczona z jabłkami
Polska golonka pieczona z warzywami Miodowo piwna golonka Ogniste golonki
Tymbaliki drobiowo-wieprzowe bez żelatyny Golonka w przyprawach Galareta wieprzowa

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane