Gotowana golonka

Golonka « poprzedni | następny »
Beatris

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1682
zdjęcia: 1 z 4
Gotowana golonka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Golonka wieprzowa gotowana z warzywami.


trudność: łatwe
czas:

Gotowana golonka - SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg golonka wieprzowa
  • sól do smaku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki bulionowe (można je zastąpić bulionem wieprzowym)
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 liście pora

Gotowana golonka - PRZYGOTOWANIE:

Golonkę wieprzową dokładnie oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Jak ktoś nie chce używać kostek rosołowych, to może golonkę zalać bulionem wieprzowym. Tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny (jak zacznie się gotować, jest to trudniejsze). Do golonki dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli i kostki bulionowe (można je pominąć). Marchewki i pietruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół. Seler obrać, liście pora umyć. Marchewki, pietruszkę, seler i liście pora dodać do wywaru. Golonkę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny (do miękkości). Ugotowaną golonkę podawać np. z musztardą i pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gotowana golonka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Golonka
Golonki w piwie Golonka pieczona Golonko miodowo musztardowe
Golonko z piwem Golonka wieprzowa z kiszona kapustą Galaretka wieprzowa
Piwne risotto z wieprzowiną Golonka pieczona z warzywami Golonki w warzywach
Klasyczna golonka z czerwoną kapustą i pieczarkami Gotowane golonka Pierogi z kapustą, grzybami i golonką

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane