Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Gotowana golonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Golonka wieprzowa gotowana z warzywami.

Gotowana golonka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gotowana golonka

  • ok. 1 kg golonka wieprzowa
  • sól do smaku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki bulionowe (można je zastąpić bulionem wieprzowym)
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 liście pora

Sposób przygotowania:

Gotowana golonka

Golonkę wieprzową dokładnie oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Jak ktoś nie chce używać kostek rosołowych, to może golonkę zalać bulionem wieprzowym. Tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny (jak zacznie się gotować, jest to trudniejsze). Do golonki dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli i kostki bulionowe (można je pominąć). Marchewki i pietruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół. Seler obrać, liście pora umyć. Marchewki, pietruszkę, seler i liście pora dodać do wywaru. Golonkę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny (do miękkości). Ugotowaną golonkę podawać np. z musztardą i pieczywem.