Gotowana golonka

Golonka « poprzedni | następny »
Beatris - Przepis na: Gotowana golonka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1537
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Gotowana golonka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Golonka wieprzowa gotowana z warzywami.


trudność: łatwe
czas:

Gotowana golonka - SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg golonka wieprzowa
  • sól do smaku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki bulionowe (można je zastąpić bulionem wieprzowym)
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 liście pora

Gotowana golonka - PRZYGOTOWANIE:

Golonkę wieprzową dokładnie oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Jak ktoś nie chce używać kostek rosołowych, to może golonkę zalać bulionem wieprzowym. Tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny (jak zacznie się gotować, jest to trudniejsze). Do golonki dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli i kostki bulionowe (można je pominąć). Marchewki i pietruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół. Seler obrać, liście pora umyć. Marchewki, pietruszkę, seler i liście pora dodać do wywaru. Golonkę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny (do miękkości). Ugotowaną golonkę podawać np. z musztardą i pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gotowana golonka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Golonka
Golonko w galarecie Bawarska golonka Galareta wieprzowa
Golonka z kiszoną kapustą Mariel Golonki pieczone na kiszonej kapuście Golonka z konfiturą z czerwonej cebuli
Golonka pieczona z jabłkami Polska golonka pieczona z warzywami Miodowo piwna golonka
Ogniste golonki Tymbaliki drobiowo-wieprzowe bez żelatyny Golonka w przyprawach

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane